بسته بندی وکیوم فرمینگ یک روش بسته بندی است که از حرارت و خلأ برای شکلدادن پلاستیک به شکل محصول موردنظر استفاده میکند. این روش بسته بندی برای انواع مختلفی از محصولات، از جمله مواد غذایی، محصولات دارویی، لوازم الکترونیکی و اسباببازیها استفاده میشود.
روشهای مختلفی برای بستهبندی وکیوم فرمینگ وجود دارد که بر اساس شکل محصول و نوع پلاستیک مورداستفاده متفاوت است.
بهصورت کلی سه نوع بسته بندی وکیوم فرمینگ وجود دارد: قالبی، بدون قالب (اسکین) و استند که در ادامه بیشتر درمورد آنها توضیح خواهیم داد:
بسته بندی وکیوم فرمینگ قالبی
در این روش، یک قالب پلاستیکی با شکل محصول موردنظر ساخته میشود. سپس، یک ورق پلاستیکی گرم شده روی قالب قرار گرفته و با استفاده از خلأ به شکل قالب درمیآید. این روش برای محصولاتی که دارای اشکال متفاوت و دشوار هستند، مانند قطعات الکترونیکی، بسیار مناسب است.
مزایای بسته بندی وکیوم فرمینگ قالبی
از مزایای استفاده از بسته بندی وکیوم فرمینگ قالبی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- قابلیت ایجاد شکلهای پیچیده: بسته بندی وکیوم فرمینگ قالبی میتواند شکلهای پیچیدهای را ایجاد کند که با سایر روشهای بسته بندی امکانپذیر نیست.
- مقاومت بالا: بسته بندی وکیوم فرمینگ قالبی به دلیل استفاده از قالبهای پلاستیکی محکم دارای مقاومت بالایی در برابر ضربه و آسیب است.
- دوام بالا: بسته بندی وکیوم فرمینگ قالبی دارای دوام طولانی است و میتواند در برابر عوامل محیطی مختلف مقاومت کند.
بسته بندی وکیوم فرمینگ بدون قالب (اسکین)
در این روش، از یک ورق پلاستیکی بدون قالب استفاده میشود. سپس، محصول موردنظر روی ورق پلاستیکی قرار میگیرد و با استفاده از خلأ به شکل محصول درمیآید. این روش برای محصولاتی که دارای شکل ساده هستند، مانند مواد غذایی، بسیار مناسب است.
مزایای بسته بندی وکیوم فرمینگ بدون قالب
- صرفهجویی در هزینه: بسته بندی وکیوم فرمینگ بدون قالب به دلیل عدم نیاز به قالب، نسبت به بسته بندی وکیوم فرمینگ قالبی مقرونبهصرفهتر است.
- سرعت بالای تولید: بسته بندی وکیوم فرمینگ بدون قالب نسبت به بسته بندی وکیوم فرمینگ قالبی سریعتر تولید میشود.
- قابلیت استفاده برای محصولات با شکلهای ساده: بسته بندی های وکیوم فرمینگ بدون قالب برای محصولاتی که اشکال ساده دارند، بسیار کاربردی هستند.
بسته بندی وکیوم فرمینگ استندی
در این روش، یک ورق پلاستیکی گرم شده روی یک استند قرار میگیرد. سپس، محصول موردنظر روی ورق پلاستیکی قرار گرفته و با استفاده از خلأ به شکل استند درمیآید. این روش برای محصولاتی که باید در یک موقعیت ثابت قرار گیرند، مانند لوازم آرایشی و بهداشتی بکار گرفته میشود.
مزایا بسته بندی وکیوم فرمینگ استندی
- ثبات محصول: بسته بندی وکیوم فرمینگ استندی باعث ثبات و حفظ ترتیب چیدمان محصول میشود.
- جلوگیری از آسیب به محصول: بسته بندی وکیوم فرمینگ استندی از محصول در برابر آسیبهای احتمالی، مانند ضربه و خراش، محافظت میکند.
- ایجاد ظاهری زیبا و جذاب: روش بسته بندی وکیوم فرمینگ استندی میتواند ظاهری زیبا و جذاب به محصول بدهد و امکان استفاده از آنها را در مکانهای در معرض دید مشتریان فراهم میکند.
اما هرکدام از این دو نوع بسته بندی وکیوم فرمینگ دارای روشها و تکنیکهای بسته بندی هستند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
1. وکیوم کارتی یا بلیستر
بستهبندی وکیوم فرمینگ به روش کارتی یا بلیستر از جمله روشهایی است که از آن برای کالاهایی چون اسباببازی، ابزار، قطعات کامپیوتری، قطعات الکتریکی و موارد دیگر استفاده میشود. روش کلی وکیوم فرمینگ به این صورت است که در آن یک ورق مقوایی که اغلب حاوی چاپ است، زیر پوسته پلاستیکی قرار میگیرد.
این روش بسته بندی وکیوم فرمینگ، خود شامل چندین حالت است که در ادامه به آنها میپردازیم.
تکنیکهای بسته بندی وکیوم فرمینگ به روش بلیستر
- بلیستر استاندارد: این نوع بلیستر بدنه محصول را کاملاً دربرگرفته و به یک کارت مقوایی بهخصوص با استفاده از پرس یا چسب مهروموم میشود. در این روش از لبههای بستهبندی بلیستر برای چسباندن روی کارت استفاده میشود.
- بلیستر تاشو: در این روش از بسته بندی وکیوم فرمینگ، یک برجستگی در سطح کار وجود داشته و پشت آن بهصورت تاشو است که این دو توسط چسب یا دوخت حرارتی به هم وصل میشوند. بین کار هم معمولاً یک کارت مقوایی برای معرفی کار یا زیبایی قرار میگیرد.
- بلیستر مهروموم شده کامل: این روش بهصورت پرس یا با استفاده از چسب، به یک کارت مقوایی مهروموم میشود. این بلیستر دارای یک منطقه برجسته است که کل سطح کار را پوشش میدهد.
- بلیستر کشویی: این نوع بلیستر نیز همچون بلیستر مهروموم شده کامل است. با این تفاوت که لبههای بیرونی به پشت بستهبندی به طور کامل تا میشوند. همچنین در این روش به هیچ مهر و مومی نیاز نبوده و محصول بهخوبی از عوامل خارجی محافظت میگردد.
2. وکیوم صدفی یا تاشو
در این روش از بستهبندی وکیوم فرمینگ، از یک ظرف یکتکه با حالت لولا دار استفاده میشود. درب و محفظه این ظرف بهخوبی به هم چفت شده و میتوانند بهراحتی باز و بسته شوند. مونتاژ این ظرفها هم از طریق چفت کردن محفظه و یا دوخت حرارتی صورت میگیرد. از این روش میتوان برای بستهبندی محصولاتی چون مواد غذایی و لوازم الکتریکی استفاده کرد.
از دیگر تکنیکهای مهروموم در روش بستهبندی وکیوم صدفی میتوان به جوش اصطکاکی، منگنهکردن، جوش نقطهای، پرس، برچسب و جوش التراسونیک اشاره کرد. این روش از مزایای زیادی برخوردار است که از جمله آنها میتوان به نمایش محصول بهصورت واضح، باز و بستهشدن آسان و حفاظت کامل از محصول اشاره کرد.
جمعبندی
بسته بندی وکیوم فرمینگ یک روش بسته بندی انعطافپذیر است که میتواند برای انواع مختلفی از محصولات استفاده شود. این روش بسته بندی مزایای متعددی دارد که آن را به یک گزینه محبوب برای بسته بندی محصولات تبدیل کرده است. از مزایای استفاده از انواع بسته بندی وکیوم فرمینگ میتوان به محافظت از محصولات در برابر عوامل خارجی و هرگونه صدمه و آسیب، شفافیت بسته بندی و قابل رویت بودن کالا، زیبایی بصری بسته بندی و همچنین حفظ چیدمان محصولات اشاره نمود.
همچنین انتخاب نوع بسته بندی وکیوم فرمینگ مناسب نیز به عوامل متعددی همچون بودجه، محصول موردنظر برای بسته بندی و شرایط ارائه محصولات بستگی دارد.