یکی از مواردی که در بهبود کسب و کار و افزایش فروش محصولات تاثیر دارد، بستهبندی مناسب محصول است. با بستهبندی مناسب میتون سبب حفظ سلامتی کالا شده و محصول را به شکل جذابتری به بازار عرضه کرد. برای بستهبندی زیبا، جذاب و مقاوم نیاز به دستگاههای مناسب است. دستگاههای بستهبندی در انواع مختلفی موجود هستند و تنوع زیادی دارند. هر یک از این دستگاهها ساختار به خصوصی داشته و منجر به بستهبندی محصول به شکل منحصربفردی میشوند. در ادامه به بررسی پرکاربردترین دستگاههای بستهبندی میپردازیم و با خصوصیات و مزایای هر یک از آنها آشنا میشویم.
دستگاه بستهبندی چیست؟
بستهبندی محصول از اهمیت زیادی برخوردار است و میتواند مزایا و تاثیرات مثبتی را به همراه داشته باشد. در رابطه با اهمیت و مزایای بستهبندی مناسب میتوان به حفاظت از کالا، درج اطلاعات محصول، تسهیل در فرآیند حمل و نقل و جابجایی، ترغیب مشتری به خرید و بهبود کسب و کار اشاره کرد. برای بستهبندی مناسب نیاز به دستگاه بستهبندی است. دستگاههای بستهبندی تمام مراحل بستهبندی را به صورت اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک انجام میدهند و به سرعت کار میافزایند. در گذشته بستهبندی محصولات بیشتر به صورت دستی انجام میشده است. اما در حال حاضر اغلب تولیدکنندگان از دستگاه بستهبندی به این منظور استفاده مینمایند. دستگاههای بستهبندی بسته به مرحله بستهبندی شامل انواع مختلفی هستند که از مهمترین آنها باید به دستگاه جمعآوری محصول، دستگاه کارتنزنی، دستگاه لیبلزنی، دستگاه خشککن و سردکننده، دستگاه پرکن و دستگاه برش اشاره کرد.
معرفی انواع دستگاه بستهبندی و کاربرد هر کدام
دستگاههای بستهبندی موجود در بازار از تنوع زیادی برخوردار هستند. برای همین تولیدکنندگان باید پیش از خرید نسبت به انواع دستگاه بستهبندی آشنایی داشته باشند تا بتوانند مناسبترین آن را انتخاب نمایند. در این بخش به بررسی پرکاربردترین دستگاههای بستهبندی میپردازیم و با کاربرد و مزایای هر کدام بیشتر آشنا میشویم.
1. دستگاه دوخت پلاستیک
از پرکاربردترین دستگاههای بستهبندی میتوان به دستگاه دوخت پلاستیک اشاره کرد. این دستگاهها با استفاده از گرما و فشار، بخش بالایی یا همان درب بسته پلاستیکی را به بخش پایین میدوزند. این دستگاهها در بستهبندی مواد غذایی کاربرد زیادی دارند و بیشتر از آنها جهت فرآوردههای غذایی پودری، گرانولی و غیر مایع استفاده میشود.
دستگاههای دوخت پلاستیک خود دارای انواع مختلفی هستند و در حالت کلی در 4 مدل موجود میباشند. در رابطه با انواع دستگاه دوخت پلاستیک باید به دستگاه دوخت پلاستیک دستی، دستگاه دوخت پلاستیک پدالی، دستگاه دوخت پلاستیک پنوماتیک و دستگاه دوخت پلاستیک اتوماتیک اشاره کرد. صاحبان کسب و کار میتوانند بر اساس فعالیت و همچنین میزان بودجه خود، بهترین دستگاه دوخت پلاستیک را خریداری نمایند.
2. دستگاه دوخت ریلی
دستگاههای دوخت ریلی از انواع دستگاههای دوخت پلاستیک محسوب میشوند که به صورت ریلی تولید و عرضه میشوند. سرعت انجام کار و فرآیند بستهبندی با این دستگاهها بسیار زیاد است. برخی از این دستگاهها از قابلیت توزین و درج تاریخ بر روی بستهبندی برخوردار هستند و تولیدکننده را از خرید دستگاههای دیگر بینیاز میکنند. از سوی دیگر برخی از دستگاههای دوخت ریلی قابلیت توانایی تزریق گاز پیش از بستهبندی محصول را دارند. این قابلیت بیشتر برای بستهبندی محصولاتی همچون چیپس و پفک مهم و کاربردی است.
3. دستگاه بستهبندی سیل
منظور از سیل در بستهبندی، پرس و مهر و موم کردن بسته است. دستگاه سیل برای بستهبندی و بستن درب محصولات با استفاده از فیلم یا مواد مشابه استفاده میشود. این دستگاهها با سیل کردن یا درزبندی بستهها سبب حفاظت از محصول درون خود شده و از تماس و نفوذ آب، رطوبت و هوا به داخل بسته جلوگیری مینمایند.
دستگاه بستهبندی سیل برای مواد غذایی نظیر آبمیوه و بستنی کاربرد زیادی دارد. در واقع از این دستگاه بیشتر برای فرآوردههایی استفاده میشود که در بستهبندیهای یکبار مصرف ریخته میشوند. دستگاه بستهبندی سیل نیز دارای انواع مختلفی است که از مهمترین آنها باید به دستگاه سیل رومیزی، دستگاه سیل القایی و دستگاه سیل ریلی اشاره کرد.
4. دستگاه بستهبندی شیرینگ
دستگاه شیرینگ و وکیوم دو دستگاه مجزا هستند که در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. در دستگاه شیرینگ از نایلونهایی به نام شیرینگ یا شرینک که بسیار نازک هستند، استفاده میشود. این نایلونها به دور محصول پیچیده شده و آن را آماده عرضه به بازار مینمایند. البته این روش از بستهبندی بیشتر برای کارتنهای محصولات و به عنوان بستهبندی ثانویه کاربرد دارند. با بستهبندی شیرینگ میتوان بستهها را به شکل مقاوم و مستحکمی به بازار عرضه کرده و از آنها به خوبی محافظت کرد. از سوی دیگر قرارگیری چند محصول در کنار هم سبب سهولت در حمل و جابجاییشان شده و منجر به کاهش هزینه حمل و نقل و حتی انبارداری میگردد. در رابطه با کاربرد دستگاه بستهبندی شیرینگ میتوان به بستهبندی شانههای تخم مرغ، بستهبندی باکس آب معدنی و نوشابه اشاره کرد.
5. دستگاه بستهبندی وکیوم
دستگاه بستهبندی وکیوم از نظر کارایی شبیه به دستگاه دوخت است. تنها تفاوت موجود میان این دستگاهها این است که دستگاه وکیوم تمام هوای موجود در بسته را تخلیه کرده و سپس به مهر و موم کردن بسته میپردازد. تخلیه هوای موجود در بسته سبب افزایش ماندگاری و طول عمر محصول میشود. این مورد برای مواد غذایی از اهمیت بیشتری برخوردار است. برای همین میتوان گفت دستگاههای بستهبندی وکیوم در صنعت غذایی از بیشترین کاربرد برخوردار هستند و سبب حفظ و تازگی محصولات میشوند. با این دستگاه امکان بستهبندی انواع میوه و سبزی، محصولات پروتئینی نظیر گوشت، ماهی، مرغ، سوسیس و کالباس و همچنین انواع آجیل و خشکبار وجود دارد.
دستگاه بستهبندی وکیوم دارای انواع مختلفی بوده و در مدلهای نیمه اتومات و تمام اتومات موجود و قابل خرید است. دستگاه بستهبندی وکیوم تمام اتومات از عملکرد بهتر و سرعت عمل بیشتری برخوردار است و بستهبندی محصولات را ظرف مدت زمان کمتری انجام میدهد. دلیل آن هم این است که اپراتور نقش کمی در این دستگاهها دارد و بیشتر کار توسط خود دستگاه انجام میشود. از این رو قیمت دستگاه وکیوم اتوماتیک نسبت به نوع نیمه اتوماتیک بیشتر است.
دستگاههای اشاره شده از پرکاربردترین دستگاههای بستهبندی محسوب میشوند. به جز این دستگاهها، ماشینهای دیگری هم وجود دارند که در صنعت بستهبندی مورد استفاده قرار میگیرند. از جمله:
6. دستگاه استرچ کش
دستگاه استرچکش دستگاهی است که برای کشیدن و فشرده کردن فیلم استرچ استفاده میشود. فیلم استرچ یک پلاستیک است که برای بستهبندی و حفاظت از بسیاری از اجسام مورد استفاده قرار میگیرد. دستگاههای استرچکش به صورت دستی و اتوماتیک در بازار موجود هستند. نحوه کار با آنها هم بسیار راحت است. در ابتدا باید نوار فیلم استرچ به دور محصول پیچیده شده و کشیده شود. پس از آن فیلم استرچ به دستگاه استرچکش متصل شده و با چرخاندن دستگاه، فیلم به آرامی به دور جسم کشیده و فشرده میشود. این کار باعث میشود تا جسم موجود در فیلم استرچ به خوبی بستهبندی و مستحکم شود.
7. دستگاه دوخت گونی
دستگاههای دوخت گونی نوعی دستگاه تخصصی هستند که برای دوخت کیسه، گونی یا سایر مواد مشابه تولید و عرضه میشوند. این دستگاهها بیشتر در صنعت کشاورزی، فرآوری مواد غذایی، بستهبندی و تدارکات کاربرد دارند. دستگاه دوخت گونی مجهز به یک نوار نقاله یا مکانیزم تغذیه است و کیسهها را زیر سوزن دوخت حمل کرده و امکان دوخت مداوم آنها را فراهم مینماید.
انواع دستگاه بستهبندی حبوبات
دستگاههای بستهبندی حبوبات شامل انواع مختلفی هستند که از رایجترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دستگاه بستهبندی توزیندار: این دستگاهها دارای مدلهای مختلف و اندازه و ابعاد گوناگونی هستند و از نظر تعداد توزین با هم تفاوت دارند. تولیدکنندگان بسته به نوع و میزان تولیدات خود میتوانند بهترین دستگاه بستهبندی توزیندار را برای بستهبندی حبوبات انتخاب نمایند. این دستگاهها در انواع تک توزین تا 12 توزین و حتی بیشتر موجود هستند و در انواع پنوماتیک و الکترومکانیک و همچنین اتوماتیک و تمام اتوماتیک قابل خرید میباشند.
- دستگاه قوطی پرکن: دستگاه قوطی پرکن برای بستهبندی حبوبات و مواد مشابه با آن مناسب است. در این دستگاهها از قوطیهای فلزی، پلاستیکی یا شیشهای استفاده میشود. دستگاه قوطی پرکن در مدلهای خانگی و صنعتی موجود است و هر کدام برای حجم خاصی از مواد مناسب میباشند.
- دستگاه بستهبندی وکیوم: همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم دستگاههای بستهبندی وکیوم از پرکاربردترین دستگاهها هستند که برای بستهبندی حبوبات نیز ایدهآل و کاربردی میباشند. با دستگاه بستهبندی وکیوم هوای موجود در بسته حبوبات تخلیه شده و احتمال خراب شدن و فاسد شدن محصول کاهش پیدا میکند.
- دستگاه کیسه پرکن حجمی: این دسته از دستگاهها جزو بهترین دستگاههای بستهبندی حبوبات، خشکبار و غلات هستند و برای بستهبندی به صورت عمده در کیسههای 5 و 10 کیلوگرمی مناسب میباشند. بسیاری از کیسههای برنج موجود در بازار توسط دستگاه کیسه پرکن حجمی نوع اتومات یا پدالی و یا دستی نیمه اتوماتیک بستهبندی میشوند.
جمع بندی
دستگاههای بستهبندی جزو ماشین آلات صنعتی بسیار مهمی هستند که عملیات بستهبندی محصولات را خیلی سریع و راحت انجام میدهند. این دستگاهها در انواع مختلفی موجود هستند و شامل مدلهای تمام اتوماتیک و نیمه اتوماتیک میباشند. تولیدکنندگان میتوانند بر اساس نوع محصولات و همچنین بودجه خود، بهترین دستگاه بستهبندی را خریداری نمایند. جهت خرید دستگاه بستهبندی در انواع وکیوم، شیرینگ و دوخت و جوش میتوانید از طریق شرکت خاور وکیوم اقدام نمایید.