در دنیای پرشتاب امروز، بسته بندی نقشی حیاتی در حفظ و نگهداری محصولات، افزایش طول عمر و سهولت حملونقل ایفا میکند. در این میان، دستگاه های دوخت پلاستیک بهعنوان ابزاری قدرتمند، نقشی کلیدی در فرایند بسته بندی ایفا میکنند؛ اما تنوع این دستگاهها در بازار، انتخاب را برای کاربران دشوار کرده است؛ بنابراین در ادامه به معرفی و توضیح انواع دستگاه دوخت پلاستیک و مزایا و معایب هرکدام خواهیم پرداخت.
دستگاه دوخت پلاستیک چیست؟
دستگاه های دوخت پلاستیک با استفاده از حرارت و فشار، لبههای پلاستیک را به هم جوشمیدهندد و بسته بندی محکمی را ایجاد میکنند. این دستگاهها در مصارف خانگی، صنعتی و کارگاهی کاربرد دارند و برای بستهبندی طیف وسیعی از محصولات مانند مواد غذایی، لوازم بهداشتی، قطعات صنعتی و… مورداستفاده قرار میگیرند.
انواع دستگاه دوخت پلاستیک
همانطور که پیشتر توضیح دادیم، دستگاه های دوخت پلاستیک از انواع و مدلهای مختلفی برخوردار هستند که هرکدام کاربردها، مزایا و معایب ویژه خود را دارند. از جمله انواع دستگاه دوخت پلاستیک میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
1. دستگاه دوخت پلاستیک دستی
دستگاه دوخت پلاستیک دستی یک دستگاه کوچک و ساده است که بهصورت رومیزی طراحی شده است. این دستگاهها قابلیت پرس نایلونهای بستهبندی را بر اساس نوع و مدلشان در تعداد مشخصی در روز دارند. همچنین دستگاههای دوخت پلاستیک دارای دو نوع کاتر دار و بدون کاتر در بازار یافت میشوند که در مدل کاتر دار میتوان نایلونهای اضافی را بعد از پرس با کاتر برش زد. اما در دستگاههای بدون کاتر این قابلیت وجود ندارد.
دررابطهبا عملکرد دستگاه دوخت پلاستیک دستی باید اشاره کنیم که پس از داغشدن تیغه دستگاه، اپراتور باید لبه پاکت را بر روی تیغه قرار داده و درب دستگاه را ببندد. پس از چند ثانیه پاکت پلاستیکی با استفاده از حرارت موجود، مورد دوخت قرار میگیرد. افرادی که در حوزه فروش محصولات عطاری، آجیل، شیرینی و شکلات و مواردی ازایندست فعال هستند، میتوانند از این دستگاه استفاده نمایند.
مزایای دستگاه دوخت پلاستیک دستی
- قیمت ارزان
- استفاده آسان
- قابلحمل
- مناسب برای مصارف خانگی و کمحجم
معایب دستگاه دوخت پلاستیک دستی
- سرعت پایین
- نیاز به نیروی انسانی
- مناسب برای تیراژ پایین و کمحجم
- کیفیت دوخت پایینتر نسبت به سایر دستگاهها
2. دستگاه دوخت پلاستیک پدالی
دستگاههای دوخت پلاستیک پدالی شامل مدلهای متنوع و متعددی میشوند و جزو پرکاربردترین دستگاههای دوخت موجود در بازار محسوب میشوند. از ویژگیهای این دستگاهها میتوان به قیمت مناسب، کاربری راحت و مصرف برق پایین اشاره کرد. همچنین دستگاه دوخت پدالی شامل دستههای مختلفی چون دستگاه دوخت پدالی آلومینیومی، دستگاه دوخت پدالی المنتی، دستگاه دوخت پدالی برنجی، دستگاه دوخت پدالی پنوماتیک و دستگاه پدالی مگنتی است.
- دستگاه دوخت پدالی آلومینیومی: این دستگاهها بهصورت رومیزی و ایستاده موجود هستند که مدل ایستاده دستگاه کاربری آسانتری دارد.
- دستگاه دوخت پدالی المنتی چدنی: این دستگاهها نسبت به نوع آلومینیومی از قدرت، کیفیت و عرض دوخت بالاتری برخوردار هستند. با دستگاه های دوخت پلاستیک پدالی المنتی چدنی امکان دوخت و پرس انواع نایلون با ضخامتهای مختلف وجود دارد. دستگاه دوخت پدالی المنتی در مدلهای تک فک و دو فک حرارتی و ابعاد متفاوتی چون 35، 45، 65 و 80 سانت موجود است و اغلب قابلیت نصب تاریخزن بر روی بسته بندی را دارد.
- دستگاه دوخت پدالی برنجی: این دستگاه بر خلاف دو مدل قبلی از ترموستات دما برخوردار است. با این دستگاه امکان دوخت انواع پاکت و بستههای ضخیم همچون متالایز وجود دارد.
- دستگاه دوخت مگنتی: کار با این دستگاه بهصورت دستی، پدالی و پنوماتیک است. در مدل دستی با استفاده از دکمه روی دستگاه فک آن در جهت دوخت به سمت پایین هدایت میشود. در مدل پدالی هم باید پدال آن را فشار داده تا فرایند پرس پلاستیک صورت بگیرد. همچنین نوع اتوماتیک دستگاه دوخت مگنتی زمان پایین آمدن فک را تنظیم کرده و بهصورت خودکار آن را به سمت پایین هدایت میکند. این نوع دستگاهها برای صنایعی که سرعت تولیدشان بالا است، بسیار مناسب و کاربردی میباشند.
مزایای دستگاه دوخت پلاستیک پدالی
- سرعت بالاتر از دستگاه های دوخت پلاستیک دستی
- کیفیت دوخت بهتر
- نیاز به نیروی انسانی کمتر
- مناسب برای مصارف کارگاهی و تیراژ متوسط
معایب دستگاه دوخت پلاستیک پدالی
- قیمت بالاتر از دستگاه های دوخت پلاستیک دستی
- نیاز به فضای بیشتر
- قابلحمل نیست
3. دستگاه دوخت پلاستیک ریلی
از دیگر انواع دستگاه دوخت پلاستیک که کاربرد و مدلهای زیادی دارد، باید به دستگاه دوخت ریلی اشاره کرد. این دستگاهها که تحت عنوان دستگاه دوخت غلتکی نیز شناخته میشوند، قابلیت تنظیم دما و سرعت بر اساس جنس نایلون را دارند. حتی برخی از آنها توان درج تاریخ تولید، تاریخ انقضا و قیمت به شکل همزمان را نیز دارند. از دستگاههای دوخت ریلی در واحدهای صنعتی و همچنین واحدهای تولیدی کوچک و بزرگ استفاده میشود. در زیر به بررسی انواع دستگاه دوخت ریلی میپردازیم:
- دستگاه دوخت ریلی رومیزی یا افقی: این دستگاهها از عرض دوخت 10 میلی متر و توانایی حمل 5 کیلوگرم وزن برخوردار هستند و سرعت مناسبی دارند. سرعت دستگاه با توجه به میزان کار و ضخامت پاکت قابل تغییر است.
- دستگاه دوخت ریلی با پایه: دستگاههای دوخت غلتکی که دارای پایه هستند در این دسته قرار میگیرند. پایه موجود به دستگاه قابلیت جابهجایی میدهد.
- دستگاه دوخت ریلی عمودی: این دستگاهها برای محصولاتی که به شکل مایع یا حاوی پودر هستند، مناسب است. البته از دستگاه دوخت ریلی عمودی میتوان بهصورت افقی نیز استفاده کرد. برای همین گاهی اوقات به آنها دستگاه دوخت ریلی عمودی دومنظوره گفته میشود.
- دستگاه دوخت ریلی با قابلیت تزریق گاز: این دستگاهها بیشتر برای مواد غذایی و بهمنظور افزایش ماندگاری و عدم فاسدشدن مورداستفاده قرار میگیرند. عملکرد آنها هم به این شکل است که پس از تزریق گاز، عمل دوخت و پرس پلاستیک را انجام میدهند. گاز تزریقی موجود در آن هم معمولاً از نوع نیتروژن، ازت، هلیوم و آرگون میباشد.
- دستگاه دوخت ریلی دمنده، مکنده و صنعتی: دستگاه دمنده پس از تزریق هوا به داخل پاکت، عمل پرس را انجام میدهد. این دستگاهها برای محصولاتی که ترد و آسیبپذیر هستند، بسیار مناسب است. اما دستگاه دوخت مکنده کلیه هوای موجود در بسته را مکش و تخلیه کرده و آن را به حالت وکیوم شده در میآورد. این کار سبب افزایش ماندگاری و طول عمر محصول میشود. دستگاه دوخت ریلی صنعتی هم مشابه با دیگر مدلها است. با این تفاوت که برای محصولات سنگین و با وزن بالای 5 الی 25 کیلوگرم مورداستفاده قرار میگیرد.
مزایای دستگاه دوخت پلاستیک ریلی
- سرعت بسیار بالا
- کیفیت دوخت عالی
- اتوماتیک بودن کامل
- مناسب برای مصارف صنعتی و تیراژ بالا
معایب دستگاه دوخت پلاستیک ریلی
- قیمت بسیار بالا
- نیاز به فضای زیاد
- نیاز به تخصص برای کار با دستگاه
4. دستگاه دوخت پلاستیک پرتابل
دستگاه دوخت پلاستیک پرتابل از دیگر دستگاههای دوخت پلاستیک با وزن پایین بوده و امکان حملونقل و جابهجایی آن بهراحتی وجود دارد. این دستگاه برای کیسههایی با ضخامت و وزن بالا و همچنین برای دوخت فویلهای آلومینیومی کاربرد دارد.
مزایای دستگاه دوخت پلاستیک پرتابل
- قابلحمل
- مناسب برای مصارف سیار و بسته بندی در محل
- کاربری آسان
معایب دستگاه دوخت پلاستیک پرتابل
- قیمت بالاتر از دستگاههای دستی
- سرعت پایینتر از دستگاه های پدالی
- کیفیت دوخت پایینتر از دستگاههای پدالی
- مناسب برای تیراژ پایین
نکاتی برای انتخاب دستگاه دوخت پلاستیک
- میزان کارکرد: انتخاب نوع دستگاه باتوجهبه میزان کارکرد روزانه و تیراژ موردنظر
- نوع پلاستیک: انتخاب دستگاه باتوجهبه نوع پلاستیک مورداستفاده (سلفون، نایلون، متالایز و…)
- ابعاد و ضخامت پلاستیک: انتخاب دستگاه باتوجهبه ابعاد و ضخامت پلاستیک مورداستفاده
- بودجه: انتخاب دستگاه باتوجهبه بودجه و امکانات مالی
- قابلیتهای اضافی: برخی از دستگاهها دارای قابلیتهای اضافی مانند چاپ تاریخ، برش و… هستند که میتوانید باتوجهبه نیاز خود آنها را انتخاب کنید.
جمعبندی
دستگاه دوخت پلاستیک یک دستگاه کاربردی است که در صنایع گوناگونی مورداستفاده قرار میگیرد. این دستگاهها انواع مختلفی دارند و در مدلهایی چون دستی، پرتابل، پدالی، پنوماتیک، ریلی و وی پک در بازار موجود میباشند که با درنظرگرفتن ویژگیها، کاراییها و قابلیتهای هرکدام میتوان نسبت به انتخاب و خرید هرکدام اقدام نمود؛ لذا جهت خرید دستگاه دوخت پلاستیک میتوانید از طریق شرکت خاور وکیوم اقدام نمایید.