دستگاه بستهبندی وکیوم، از جمله ماشین آلات صنعتی برای بستهبندی مواد به روش وکیوم است. این دستگاهها در صنایع مختلف و برای بستهبندی مواد متفاوتی قابل استفاده هستند. با دستگاه بستهبندی وکیوم میتوان کالا را به شکل مناسبی به بازار عرضه کرده و منجر به افزایش طول عمر آن شد. در ادامه با پرکاربردترین دستگاه بستهبندی وکیوم در صنایع مختلف آشنا شده و به نحوه عملکرد آن اشاره خواهیم داشت.
دستگاه بستهبندی وکیوم چیست؟
دستگاه بستهبندی وکیوم یکی از ماشینآلات مهم صنعتی است که با تخلیه هوای داخل بسته، ماندگاری محصولات را افزایش میدهد. این دستگاهها ابتدا در صنعت غذایی مورد استفاده قرار میگرفتند، اما امروزه در حوزههای مختلفی از جمله صنایع دارویی، الکترونیکی و بستهبندی محصولات حساس نیز کاربرد دارند. با پیشرفت فناوری، امکان تزریق گازهای بیاثر مانند نیتروژن و دیاکسیدکربن نیز به این دستگاهها اضافه شده است.
برای بستهبندی محصولات و عرضه آنها به بازار میتوان از انواع دستگاه بستهبندی استفاده کرد. یکی از این دستگاهها، دستگاه بستهبندی وکیوم نام دارد. ماشین بستهبندی وکیوم در گذشته تنها برای بستهبندی و عرضه مواد غذایی مورد استفاده قرار میگرفته است. اما در حال حاضر و با پیشرفت دستگاهها، از آن میتوان در صنایع دیگر نیز استفاده کرد. به طوری که بسیاری از شرکتهای جهان با استفاده از دستگاه بستهبندی وکیوم و تزریق گازهای بیاثری مانند نیتروژن، اوزون و دی اکسید کربن، از آن در صنایع مختلفی استفاده مینمایند.
دستگاه بستهبندی وکیوم قادر به تخلیه هوای موجود در بسته است. پس از تخلیه هوای درون بسته میتوان آن را به همان شکل خلاء بستهبندی کرده و یا به تزریق گاز بیاثر در داخل آن پرداخت. این کار باعث میشود تا موادی که به صورت وکیوم بستهبندی میشوند، ماندگاری بیشتری پیدا کنند و برای مدت زمان بیشتری به همان شکل اولیه خود باقی بمانند.
نحوه بستهبندی محصول با دستگاه وکیوم
در حال حاضر استفاده از دستگاه وکیوم برای بستهبندی محصولات گسترش زیادی پیدا کرده است و تولیدکنندگان زیادی از آن جهت بستهبندی محصولات خود استفاده مینمایند. کار با دستگاه بستهبندی وکیوم بسیار ساده است و عمل وکیوم و همچنین بستهبندی محصول خیلی سریع و آسان انجام میشود. فرآیند بستهبندی با دستگاه وکیوم به شرح زیر است:
- قرار دادن محصول در داخل بستهبندی و جایگذاری در دستگاه.
- تخلیه هوای داخل بسته توسط پمپ وکیوم.
- مهر و موم شدن بسته و در صورت نیاز، تزریق گاز بیاثر.
- آمادهسازی برای عرضه به بازار با افزایش ماندگاری و جلوگیری از رشد قارچ و باکتری.
تخلیه هوای موجود در بسته سبب جلوگیری از رشد قارچ و باکتری شده و از آسیبدیدن محصولات برای مدتزمان طولانی جلوگیری مینماید. همچنین محصولاتی که با دستگاه وکیوم بسته بندی میشوند، از ماندگاری و تازگی بیشتری نیز برخوردار میباشند. ازاینرو میتوان گفت مهمترین هدف استفاده از دستگاه بسته بندی وکیوم، ایجاد خلأ در بسته و افزایش ماندگاری محصول است. از سوی دیگر با این روش بسته بندی میتوان حجم بستهها را تا حد زیادی کاهش داده و بهسهولت در حملونقل و کاهش هزینهها کمک کرد.
نکات مهم خرید دستگاه بسته بندی وکیوم
همانطور که پیشتر اشاره شد، دستگاه های بسته بندی وکیوم با برخورداری از مزایا و ویژگیهای متعدد در صنایع گوناگون کاربردهای مختلفی دارند؛ لذا هنگام خرید دستگاه بسته بندی وکیوم باید به خصوصیات و مشخصات دستگاه اشاره نمود، از جمله این موارد میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- قدرت پمپ وکیوم:هرچقدر پمپ قویتر باشد، فرآیند تخلیه هوا سریعتر و مؤثرتر خواهد بود.
- ابعاد محفظه وکیوم:باید متناسب با اندازه محصول انتخاب شود.
- عرض دوخت:دوخت محکمتر مانع نفوذ هوا به داخل بسته میشود.
- جنس بدنه:دستگاههای ساختهشده از استنلساستیل مقاومتر هستند.
- قابلیت تزریق گاز:برای محصولات حساس که نیاز به افزایش طول عمر دارند، این ویژگی ضروری است.
مدلهای دستگاه بستهبندی وکیوم
دستگاههای بستهبندی وکیوم در مدلهای مختلفی عرضه میشوند که از مهمترین آنها میتوان به مدل وکیوم خانگی، وکیوم ایستاده، وکیوم رومیزی، وکیوم افقی، وکیوم عمودی، وکیوم دوکابین و وکیوم اتوماتیک اشاره کرد.
- دستگاه بستهبندی وکیوم خانگی:مناسب برای مشاغل خانگی، با ابعاد کوچک و کاربری آسان.
- دستگاه بستهبندی وکیوم رومیزی:بزرگتر از نوع خانگی و دارای قابلیت تزریق گاز.
- دستگاه بستهبندی وکیوم ایستاده:دارای چرخ برای جابهجایی آسان، با قابلیت تزریق گاز یا بدون آن.
- دستگاه بستهبندی وکیوم دو کابین:سرعت و راندمان بالاتر با دو محفظه مجزا.
- دستگاه بستهبندی وکیوم بدون کابین:مناسب برای محصولات حجیم مانند خشکبار و قطعات صنعتی.
- دستگاه بستهبندی وکیوم تک کابین:مناسب برای بستهبندی محصولات کوچک و متوسط، در مدلهای رومیزی و ایستاده.
انواع دستگاه بسته بندی وکیوم
در کنار توجه به مشخصات و ویژگیها، هنگام خرید دستگاه بسته بندی وکیوم باید به نوع آن نیز توجه شایانی داشت؛ چراکه این دستگاهها در مدلهای مختلفی عرضه میشوند که از مهمترین انواع آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- دستگاه بسته بندی وکیوم خانگی: همانطور که از عنوان دستگاه مشخص است، از این نوع دستگاه بسته بندی در منازل و برای مشاغل خانگی استفاده میشود. این دستگاهها عموماً دارای دهانه دوخت 30 سانتیمتر و عرض دوخت 5 میلیمتر هستند. دستگاه بسته بندی وکیوم خانگی در دو نوع متفاوت به بازار عرضه میشود. در مدل اول از پاکتهای خاص استفاده شده و دستگاه فاقد نازل است. اما مدل دوم مجهز به نازل بوده و هر پاکتی را وکیوم میکند.
- دستگاه بسته بندی وکیوم رومیزی: این دستگاهها نسبت به نوع خانگی بزرگتر هستند و مدلهای مختلفی دارند. دستگاه وکیوم رومیزی فاقد نازل است و در صورت نیاز میتواند به تزریق گاز به داخل بسته بپردازد.
- دستگاه بسته بندی وکیوم ایستاده: این دستگاهها مجهز به چرخهایی در زیر خود میباشند و قابلیت جابهجایی دارند و به همین دلیل حملونقل و جابهجاکردن آنها خیلی راحت صورت میگیرد. دستگاه وکیوم ایستاده در دو مدل بدون گاز و با تزریق گاز در بازار موجود است.
- دستگاه بسته بندی وکیوم دو کابین: این دسته از دستگاهها دارای دو کابین و محفظه هستند و با این دستگاه بسته بندی وکیوم، سرعت و راندمان کار افزایش پیدا میکند. اغلب دستگاههای وکیوم دو کابین مجهز به تزریق گاز هستند.
- دستگاه بسته بندی بدون کابین: این دستگاهها فاقد کابین یا محفظه هستند و در انواع وکیوم عمودی، وکیوم افقی یا بالشتی و وکیوم اتوماتیک موجود میباشند. از دستگاه بسته بندی وکیوم بدون کابین برای وکیوم کردن و بسته بندی خشکبار، غلات، مصنوعات الیافی، لوازم صنعتی و اجسام سنگین و حجیم میتوان استفاده کرد.
- دستگاه بسته بندی تککابین: این دستگاه های بسته بندی وکیوم شامل یککابین و محفظه هستند. از آنها هم اغلب برای بسته بندی کالا در ابعاد متوسط و کوچک استفاده میشود. دستگاه بسته بندی تککابین در دو نوع رومیزی و ایستاده موجود است که به نوع رومیزی آن دستگاه وکیوم فروشگاهی نیز گفته میشود. چرا که از آن در فروشگاهها برای بسته بندی اقلامی چون خشکبار، ماهی، سوسیس و کالباس، خیارشور و زیتون استفاده میشود.
اهمیت کیفیت پاکت بسته بندی وکیوم در صنایع مختلف
برای بسته بندی محصولات از طریق دستگاه وکیوم باید از پاکت و بستههای مناسب استفاده شود. پاکتهایی که برای بسته بندی وکیوم مورداستفاده قرار میگیرند، با عنوان متالایزر، یک رو متالایزر، یک رو شفاف، دو رو متالایزر و پاکت وکیوم سه طرف دوخت شناخته میشوند. این پاکتها برای بسته بندی وکیوم مناسب هستند و باید از مراکز معتبر خریداری شوند و کیسه یا پاکت خریداری شده باید از کیفیت لازم برخوردار باشد. در غیر این صورت ممکن است سبب بروز مشکلاتی در دستگاه بسته بندی شده و در عملکرد آن اختلال ایجاد نماید؛ بنابراین بهتر است پاکت وکیوم متناسب با جنس محصول در نظر گرفته شود.
قیمت و خرید دستگاه بستهبندی وکیوم و پرکاربردترین دستگاه بستهبندی وکیوم در صنایع مختلف
قیمت دستگاه بسته بندی وکیوم همچون هر دستگاه دیگری باتوجهبه عوامل مختلفی تعیین میشود. عواملی مانند جنس بدنه دستگاه، ظرفیت دستگاه، سرعت بسته بندی دستگاه، قدرت پمپ و… بر روی قیمت دستگاه بسته بندی وکیوم تأثیرگذار هستند. از سوی دیگر این دستگاهها در انواع مختلفی در بازار موجود میباشند که دستگاههای خانگی و کوچک، قیمت کمتری نسبت به دیگر دستگاهها دارند. تنوع قیمت خرید دستگاه بسته بندی وکیوم باعث شده تا هر تولیدکنندهای بتواند بر اساس بودجه خود به خرید دستگاه بپردازد.
سخن پایانی
دستگاههای بستهبندی وکیوم نقش مهمی در افزایش ماندگاری و کیفیت محصولات دارند. انتخاب دستگاه مناسب بسته به نوع محصول و میزان تولید، میتواند تأثیر بسزایی در بهینهسازی فرآیندهای بستهبندی و کاهش هزینههای نگهداری داشته باشد. با پیشرفت فناوری، این دستگاهها کارآمدتر شده و قابلیتهای متنوعتری را برای صنایع مختلف فراهم میکنند. آگاهی از ویژگیها و مزایای هر مدل، به کسبوکارها در انتخاب بهتر و افزایش بهرهوری کمک میکند.