دستگاه بستهبندی وکیوم، از جمله ماشین آلات صنعتی برای بستهبندی مواد به روش وکیوم است. این دستگاهها در صنایع مختلف و برای بستهبندی مواد متفاوتی قابل استفاده هستند. با دستگاه بستهبندی وکیوم میتوان کالا را به شکل مناسبی به بازار عرضه کرده و منجر به افزایش طول عمر آن شد. در ادامه با پرکاربردترین دستگاه بستهبندی وکیوم در صنایع مختلف آشنا شده و به نحوه عملکرد آن اشاره خواهیم داشت.
دستگاه بستهبندی وکیوم چیست؟
برای بستهبندی محصولات و عرضه آنها به بازار میتوان از انواع دستگاه بستهبندی استفاده کرد. یکی از این دستگاهها، دستگاه بستهبندی وکیوم نام دارد. ماشین بستهبندی وکیوم در گذشته تنها برای بستهبندی و عرضه مواد غذایی مورد استفاده قرار میگرفته است. اما در حال حاضر و با پیشرفت دستگاهها، از آن میتوان در صنایع دیگر نیز استفاده کرد. به طوری که بسیاری از شرکتهای جهان با استفاده از دستگاه بستهبندی وکیوم و تزریق گازهای بیاثری مانند نیتروژن، اوزون و دی اکسید کربن، از آن در صنایع مختلفی استفاده مینمایند.
دستگاه بستهبندی وکیوم قادر به تخلیه هوای موجود در بسته است. پس از تخلیه هوای درون بسته میتوان آن را به همان شکل خلاء بستهبندی کرده و یا به تزریق گاز بیاثر در داخل آن پرداخت. این کار باعث میشود تا موادی که به صورت وکیوم بستهبندی میشوند، ماندگاری بیشتری پیدا کنند و برای مدت زمان بیشتری به همان شکل اولیه خود باقی بمانند.
نحوه بستهبندی محصول با دستگاه وکیوم
در حال حاضر استفاده از دستگاه وکیوم برای بستهبندی محصولات گسترش زیادی پیدا کرده است و تولیدکنندگان زیادی از آن جهت بستهبندی محصولات خود استفاده مینمایند. کار با دستگاه بستهبندی وکیوم بسیار ساده است و عمل وکیوم و همچنین بستهبندی محصول خیلی سریع و آسان انجام میشود. فرآیند بستهبندی با دستگاه وکیوم به شرح زیر است:
- در ابتدا محصول درون بسته قرار داده شده و سپس در دستگاه قرار میگیرد.
- دستگاه از طریق پمپ وکیوم یا خلاء، هوای موجود در بسته را تخلیه مینماید. برخی از دستگاههای وکیوم قابلیت تزریق گاز دارند که در صورت نیاز میتوان برای تزریق گاز بیاثر در داخل بسته اقدام کرد.
- پس از آن درب بسته مهر و موم شده و آماده عرضه به بازار میشود.
تخلیه هوای موجود در بسته سبب جلوگیری از رشد قارچ و باکتری شده و از آسیب دیدن محصولات برای مدت زمان طولانی جلوگیری مینماید. همچنین محصولاتی که با دستگاه وکیوم بستهبندی میشوند، عمر بیشتری پیدا میکنند و بازه زمانی بیشتری به همان شکل اولیه خود باقی میمانند. از این رو میتوان گفت مهمترین هدف استفاده از دستگاه بستهبندی وکیوم، ایجاد خلاء در بسته و افزایش ماندگاری محصول است. از سوی دیگر با این روش از بستهبندی میتوان حجم بستهها را تا حد زیادی کاهش داده و به سهولت در حمل و نقل و کاهش هزینهها کمک کرد.
مشخصات دستگاه بستهبندی وکیوم
شرکتهایی که قصد استفاده از دستگاه وکیوم برای بستهبندی محصولات خود را دارند، باید پیش از خرید به یک سری خصوصیات و مشخصات در دستگاه توجه داشته باشند. در این رابطه میتوان به چند مورد زیر اشاره کرد:
- قدرت پمپ وکیوم: عمل مکش و تخلیه هوای موجود در بسته، از طریق پمپ وکیوم دستگاه صورت میگیرد. برای همین قدرت پمپ وکیوم بسیار مهم بوده و باید مورد توجه قرار بگیرد. هر چقدر قدرت پمپ بیشتر باشد، زمان بستهبندی کاهش پیدا کرده و سبب خروج حداکثری هوا از داخل بسته میشود. این موضوع به افزایش سرعت بستهبندی و بهبود کار کمک مینماید.
- ابعاد محفظه وکیوم: دومین مشخصه دستگاه بستهبندی وکیوم، ابعاد محفظه وکیوم است. ابعاد محفظه باید متناسب با سایز محصول انتخاب شود. هر چقدر ارتفاع محفظه وکیوم و طول دوخت بیشتر باشد، محصول بزرگتر یا محصولات بیشتری توسط دستگاه مورد وکیوم و بستهبندی قرار میگیرند.
- عرض دوخت: بالا بودن عرض دوخت دستگاه وکیوم باعث میشود تا از باز شدن پاکت و نفوذ هوا به داخل آن جلوگیری شود.
- بدنه مستحکم: اغلب دستگاههای بستهبندی وکیوم با استفاده از آلیاژهای مستحکم و مقاومی همچون استنلس استیل ساخته میشوند. دستگاههای ساخته شده با این مواد استحکام زیادی داشته و نسبت به رطوبت و هوازدگی مقاوم میمانند.
- قابلیت تزریق گاز: در صورتی که محصولات نیاز به ماندگاری و طول عمر بیشتری داشته باشند، باید به قابلیت تزریق گاز در دستگاه بستهبندی وکیوم توجه شود. در واقع در زمان خرید دستگاه وکیوم باید به سراغ مدلی رفت که مجهز به تزریق گاز است. با تزریق گاز بیاثر در داخل بسته میتوان به ماندگاری بیشتر کالا کمک کرد.
مدلهای دستگاه بستهبندی وکیوم
دستگاههای بستهبندی وکیوم در مدلهای مختلفی عرضه میشوند که از مهمترین آنها میتوان به مدل وکیوم خانگی، وکیوم ایستاده، وکیوم رومیزی، وکیوم افقی، وکیوم عمودی، وکیوم دوکابین و وکیوم اتوماتیک اشاره کرد.
- دستگاه بستهبندی وکیوم خانگی: همانطور که از عنوان دستگاه مشخص است، از این دستگاهها در منازل و برای مشاغل خانگی استفاده میشود. این دستگاهها عموما دارای دهانه دوخت 30 سانتی متر و عرض دوخت 5 میلی متر هستند. دستگاه بستهبندی وکیوم خانگی در دو نوع متفاوت به بازار عرضه میشود. در مدل اول از پاکتهای خاص استفاده شده و دستگاه فاقد نازل است. اما مدل دوم مجهز به نازل بوده و هر پاکتی را وکیوم مینماید.
- دستگاه بستهبندی وکیوم رومیزی: این دستگاهها نسبت به نوع خانگی بزرگتر هستند و مدلهای مختلفی دارند. دستگاه وکیوم رومیزی فاقد نازل است و در صورت نیاز میتواند به تزریق گاز در بسته بپردازد.
- دستگاه بستهبندی وکیوم ایستاده: این دستگاهها مجهز به چرخهایی در زیر خود هستند و قابلیت جابجایی دارند. برای همین حمل و نقل و جابجا کردن آنها خیلی راحت صورت میگیرد. دستگاه وکیوم ایستاده در دو مدل بدون گاز و با تزریق گاز در بازار موجود است.
- دستگاه بستهبندی وکیوم دوکابین: این دسته از دستگاهها دارای دو کابین و محفظه هستند. با این دستگاه بستهبندی وکیوم سرعت و راندمان کار افزایش زیادی پیدا میکند. اغلب دستگاههای وکیوم دوکابین مجهز به تزریق گاز هستند.
انواع پرکاربرد دستگاه بستهبندی وکیوم
دستگاههای بستهبندی وکیوم در انواع مختلفی تولید شده و به بازار عرضه میشوند. از انواع این دستگاهها که کاربرد و محبوبیت زیادی هم در بازار دارند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دستگاه بستهبندی بدون کابین: این دستگاهها فاقد کابین یا محفظه هستند و در انواع وکیوم عمودی، وکیوم افقی یا بالشتی و وکیوم اتوماتیک موجود میباشند. از دستگاه بستهبندی بدون کابین برای وکیوم کردن و بستهبندی خشکبار، غلات، مصنوعات الیافی، لوازم صنعتی و اجسام سنگین و حجیم میتوان استفاده کرد.
- دستگاه بستهبندی تک کابین: این دستگاههای بستهبندی وکیوم شامل یک کابین و محفظه هستند. از آنها هم اغلب برای بستهبندی کالا در ابعاد متوسط و کوچک استفاده میشود. دستگاه بستهبندی تک کابین در دو نوع رومیزی و ایستاده موجود است که به نوع رومیزی آن دستگاه وکیوم فروشگاهی نیز گفته میشود. چرا که از آن در فروشگاهها برای بستهبندی اقلامی چون خشکبار، ماهی، سوسیس و کالباس، خیارشور و زیتون استفاده میشود.
- دستگاه بستهبندی دو کابین: دستگاههای دو کابین شامل دو محفظه هستند و بیشتر برای بستهبندی محصولات در کارخانههای مواد غذایی و واحدهای تولیدی با تیراژ بالا کاربرد دارند. سرعت بستهبندی با دستگاه دو کابین بسیار بالا است. برای همین محصولاتی که نیاز به بستهبندی با سرعت بیشتری دارند، میتوانند با این دستگاه مورد بستهبندی قرار بگیرند. دلیل سرعت بالای این دستگاه این است که زمانی که محصول در یک کابین وکیوم میشود، کاربر میتواند کابین دیگر را پر و خالی نماید. دستگاههای وکیوم دو کابین در ابعاد مختلفی موجود هستند و در صنایع گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرند.
پاکت مناسب برای بستهبندی با دستگاه وکیوم
برای بستهبندی محصولات از طریق دستگاه وکیوم باید از پاکت و بستههای مناسب استفاده شود. پاکتهایی که برای این روش از بستهبندی مورد استفاده قرار میگیرند، با عنوان متالایزر، یک رو متالایزر، یک رو شفاف، دو رو متالایزر و پاکت وکیوم سه طرف دوخت شناخته میشوند. این پاکتها برای بستهبندی وکیوم مناسب هستند و باید از مراکز معتبر خریداری شوند. کیسه یا پاکت خریداری شده باید از کیفیت لازم برخوردار باشد. در غیر این صورت ممکن است سبب بروز مشکلاتی در دستگاه بستهبندی شده و در عملکرد آن اختلال ایجاد نماید. بهتر است پاکت وکیوم متناسب با جنس محصول در نظر گرفته شود.
قیمت و خرید دستگاه بستهبندی وکیوم
قیمت دستگاه بستهبندی وکیوم همچون هر دستگاه دیگری با توجه به عوامل مختلفی تعیین میشود. عواملی مانند جنس بدنه دستگاه، ظرفیت دستگاه، سرعت بستهبندی دستگاه، قدرت پمپ و غیره بر روی قیمت دستگاه بستهبندی وکیوم تاثیر دارند. از سوی دیگر این دستگاهها در انواع مختلفی در بازار موجود هستند که دستگاههای خانگی و کوچک، قیمت کمتری نسبت به دیگر دستگاهها دارند. تنوع قیمت خرید دستگاه وکیوم باعث شده تا هر تولید کنندهای بتواند بر اساس بودجه خود به خرید دستگاه بپردازد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه و خرید دستگاه بستهبندی وکیوم میتوانید با کارشناسان شرکت خاور وکیوم تماس حاصل فرمایید.
جمع بندی
دستگاه بستهبندی وکیوم دستگاهی است که بستهبندی محصولات را با تخلیه هوای درون بسته انجام میدهد. به این صورت که در ابتدا هوای داخل بسته را تخلیه کرده و سپس آن را مهر و موم مینماید. این دستگاهها در انواعی چون رومیزی، ایستاده، تک کابین، دو کابین و بدون کابین موجود هستند. با در نظر گرفتن نوع محصول، حجم بستهبندی و بودجه خود میتوان بهترین دستگاه بستهبندی وکیوم را خریداری کرد.