دستگاههای بستهبندی از مهمترین تجهیزات و ماشین آلات صنعتی هستند که از آنها جهت بستهبندی محصولات استفاده میشود. این دستگاهها که اغلب به صورت نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک هستند، پروسه بستهبندی را راحتتر کرده و محصولات را با ظاهر بهتری روانه بازار میکنند. برای بستهبندی پلاستیک هم از دستگاههای مختلفی میتوان استفاده کرد. در این مطلب قصد داریم در رابطه با بهترین دستگاه بستهبندی پلاستیک صحبت کنیم و با خصوصیات و ویژگیهای آن آشنا شویم.
اهمیت بستهبندی در صنعت
یکی از عواملی که در پیشرفت کسب و کار و افزایش فروش محصولات تاثیر بسزایی دارد، نوع بستهبندی است. بستهبندی در عین حفاظت کامل از محصول، میتواند منجر به افزایش جذابیت آن شده و توجه مشتریان را به خود جلب نماید. برای همین یک بستهبندی مناسب میتواند برگ برنده و وجه تمایز تولید کننده با رقبای خود باشد. حال اگر بخواهیم به اهمیت بستهبندی محصولات به طور جزئیتر بپردازیم، میتوانیم موارد زیر را در نظر بگیریم:
- حفاظت از محصول: بستهبندی مناسب میتواند محصول را از آسیبها و خطرات مختلف نظیر ضربه، فشار، رطوبت و آلودگی حفظ کند. این موضوع باعث میشود تا محصول در تمام مراحل حمل و نقل، انبارداری و عرضه به بازار از آسیب حفظ مانده و دچار شکستگی یا خرابی نشود.
- افزایش فروش و تشویق به خرید: بستهبندیهای جذاب و حرفهای نقش مهمی در جذب بیننده یا همان مشتری دارند. برای همین از این طریق میتوان نظر مشتری را جلب کرده و به افزایش فروش محصول کمک کرد.
- تسهیل در حمل و نقل: با یک بستهبندی مناسب میتوان پروسه حمل و نقل و جابجایی محصول را آسان کرد. بستهبندیهای محکم و مناسب میتوانند سبب جابجایی، بارگیری و تخلیه راحت کالا شوند و در عین حال از محصول به خوبی محافظت نمایند.
- درج اطلاعات محصول: بر روی بستهبندی امکان درج لوگو، اطلاعات و هر چیز دیگر وجود دارد. از این طریق میتوان در رابطه با خصوصیات، نحوه نگهداری و نحوه استفاده از محصول اطلاعات کافی را در اختیار خریدار قرار داده و منجر به افزایش رضایت آنها از خرید شد.
بستهبندی و انواع آن
بستهبندی در حالت کلی شامل سه مرحله یا سه نوع است. نوع اول به بستهبندی اولیه یا مصرفی، نوع دوم به بستهبندی ثانویه و نوع سوم به بستهبندی جهت تسهیل در حمل و نقل مربوط است. در اینجا به طور مختصر به انواع مراحل بستهبندی اشاره میکنیم.
- بستهبندی اولیه یا مصرفی: این نوع از بستهبندی جزو بخش اصلی و مهم بستهبندی محصول است. منظور از بستهبندی اولیه یا مصرفی همان بستهبندیای است که شرکت تولید کننده محصول را در داخل آن قرار میدهد. برای مثال بطری پلاستیکی یا شیشهای آب معدنی، یک بستهبندی اولیه محسوب میشود. و یا محفظه پلاستیکی خمیر دندان، بستهبندی اولیه آن است.
- بستهبندی ثانویه: بستهبندی ثانویه پس از بستهبندی مصرفی ایجاد شده و پس از باز شدن دیگر قابل استفاده نبوده و کارایی ندارد. برای مثال جعبههای کاغذی خمیر دندان، بستهبندی ثانویه آن محسوب میشوند. زمانی که جعبه خمیر دندان باز شود، دیگر نیازی به آن نبوده و تنها همان بستهبندی اولیه مهم است. به عبارتی هم میتوان گفت بستهبندی ثانویه برای محافظت از بستهبندی اولیه نسبت به آسیبهای فیزیکی انجام میشود.
- بستهبندی سوم یا نهایی: منظور از بستهبندی نوع سوم این است که حجم زیادی از بستهها در یک بستهبندی بزرگتر قرار گرفته تا به راحتی مورد حمل و نقل قرار بگیرند. این بستهبندی برای نگهداری بهتر کالاها در انبار هم مناسب بوده و به جز این موارد کارایی دیگری ندارد.
دستگاه بستهبندی چیست؟
دستگاه بستهبندی به دستگاههایی اطلاق میشود که تمام مراحل بستهبندی محصولات را تکمیل میکنند. در این رابطه میتوان به دستگاه جمعآوری محصول، دستگاه مخصوص درپوش گذاری بطری و آببندی کردن آنها، دستگاه کارتنزنی، دستگاه لیبلزنی، دستگاه خشککن و سرد کننده، دستگاه استرچکش، دستگاه وکیوم، دستگاه سیل، دستگاه مخصوص نقل و انتقالات محصول، دستگاه پرکن و دستگاه مخصوص بستهبندی اشاره کرد.
بهترین دستگاههای بستهبندی پلاستیک کدامند؟
دستگاههای بستهبندی انواع مختلفی دارند. هر یک از این دستگاهها کارایی و کاربرد به خصوصی داشته و در شرایط خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. در این بخش به چند دستگاه مناسب برای بستهبندی پلاستیک اشاره مینماییم.
1. دستگاه شرینک پک
دستگاه شیرینگ یا شرینک پک جزو دستگاههای محبوب و پرفروش در بازار است. در رابطه با این دستگاهها باید اشاره کنیم که واژه شرینک به معنای کشیده شدن و پک به معنای بسته است. پس شرینک پک به نوعی بستهبندی اطلاق میشود که طی آن پوشش نازکی از پلاستیک شفاف به دور کالا کشیده شده و از آن محافظت مینماید. این روش از بستهبندی در کنار نگهداری چند محصول در کنار هم میتواند آنها را از نفوذ موادی همچون گرد و غبار، رطوبت و مواد شیمیایی حفظ کند. برای بستهبندی محصولات به این روش هم نیاز به دستگاه شیرینگ پک است.
در رابطه با عملکرد دستگاه شرینک پک باید اشاره کنیم که در ابتدا محصول به کمک نوار نقاله به داخل دستگاه هدایت شده و مقداری از فیلم شیرینگ به دور آن پیچیده میشود. پس از آن محصول از داخل کوره حرارتی عبور کرده و به آن حرارت اعمال میشود. حرارت و گرما سبب نرم و پخته شدن پلاستیک به دور محصول میشوند. در نهایت هم فنهای خنک کننده به بسته دمیده و سبب خشک شدن لایه شرینک میشوند. این عمل باعث انقباض پلاستیک به دور محصول میگردد. لازم به اشاره است که مقدار فیلم شرینک و زمان حرارت تابیده به آن توسط هدایتگر دستگاه قابل انتخاب است.
2. دستگاه بستهبندی وکیوم
یکی دیگر از بهترین دستگاههای بستهبندی پلاستیک، دستگاه وکیوم است. این دستگاه برای بستهبندی محصولاتی که نیاز به دوام و ماندگاری بالا دارند، استفاده میشود. کار این دستگاه خالی کردن هوای موجود در داخل نایلون بستهبندی است. زمانی که اکسیژن یا هوای موجود در بسته به طور کامل تخلیه شود، کالا ماندگاری بیشتری پیدا کرده و دیرتر دچار خرابی و فاسدشدگی میشود. عمل تخلیه هوا در دستگاه بستهبندی وکیوم هم توسط پمپ وکیوم یا پمپ خلاء صورت میگیرد.
دستگاه بستهبندی وکیوم در انواع مختلفی موجود است که از مهمترین آنها باید به نوع دستی و کابینی اشاره کرد. با این دستگاهها میتوان کالاهای مختلف در ابعاد متنوع را وکیوم کرده و به بازار عرضه کرد. در واقع کالای داخل بستهبندی به هر اندازهای که باشد، از طریق دستگاه وکیوم قابل بستهبندی است. از دستگاه وکیوم دستی بیشتر در مصارف خانگی استفاده میشود. افرادی که مشاغل خانگی داشته و نیاز به بستهبندی محصولاتی همچون اسباب بازی دارند، میتوانند این دستگاه را خریداری کرده و محصولات را به شکل مناسبی بستهبندی نمایند. دستگاه بستهبندی وکیوم کابینی هم به انواع تک کابین و دو کابین قابل تقسیم است. دستگاههای دو کابین از سرعت بیشتری نسبت به تک کابین برخوردار هستند و در کارگاههای بزرگ و یا کارخانهها مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع دستگاه دوخت پلاستیک
در مبحث انواع دستگاه بستهبندی پلاستیک، میتوان به دستگاههای دوخت پلاستیک نیز اشاره کرد. این دستگاهها در مدلهای مختلفی موجود هستند و هر کدام نوع دوخت و پرس متفاوتی دارند. دستگاه دوخت پلاستیک برای بستهبندی و پرس انواع پلاستیک و کیسه کاربرد دارد و از قابلیت دوخت به صورت شطرنجی و خطی برخوردار است. مهمترین این دستگاهها عبارت است از:
- دستگاه دوخت پلاستیک دستی: سادهترین دستگاه دوخت پلاستیک، نوع دستی آن است. همانطور که قابل حدس است این دستگاه به صورت دستی کار کرده و ساختار و عملکرد سادهای دارد. با این دستگاه میتوان یک دوخت و پرس آببندی شده بر روی پاکت ایجاد کرده و از محصول درون آن به خوبی محافظت کرد. با این حال دستگاه دوخت پلاستیک دستی سرعت زیادی نداشته و تنها برای مصارف کم و محدود مناسب است.
- دستگاه دوخت پلاستیک پدالی: این دستگاهها از نظر کیفیت و قیمت جزو بهترین دستگاههای دوخت پلاستیک محسوب میشوند و قابلیت دوخت به دو صورت شطرنجی و خطی را دارند. دستگاه پدالی دارای فکهای حرارتی با روکش تفلون است که با روشن شدن دستگاه، المنتهای داخل فک آن گرم میشوند. پس از آن با فشردن پدال دستگاه، فکها بر روی هم قرار میگیرند و عمل دوخت پلاستیک را انجام میدهند. فکهای موجود در این دستگاه از نوع خطی و یا شطرنجی هستند که با توجه به نیاز و نوع محصول میتوان از هر کدام استفاده کرد.
- دستگاه دوخت پلاستیک پنوماتیک: دستگاه دوخت پنوماتیک از دیگر انواع دستگاه دوخت پلاستیک است که برای دوخت بستههای ضخیم استفاده میشود. این دستگاه از توانایی بالایی در پرس پلاستیک و نایلون برخوردار است و میتواند برای بستههای سنگین نیز مورد استفاده قرار بگیرد. قدرت سیل و همچنین زمان عمل سیل در این دستگاهها باتوجه به جنس کیسه قابل تغییر است.
- دستگاه دوخت پلاستیک اتوماتیک: این دستگاهها پروسه دوخت و پرس بسته پلاستیکی را به طور خودکار و اتوماتیک انجام میدهند. برای همین اپراتور کمترین میزان دخالت را در آنها دارد.
جمع بندی
دستگاه بستهبندی پلاستیک، از جمله ماشین آلات صنعتی است که برای بستهبندی محصولات پلاستیکی نظیر کیسه، نایلون و پلاستیک استفاده میشود. این دستگاهها در انواع مختلفی موجود هستند که در متن به مهمترین و بهترین آنها اشاره داشتیم. صاحبان کسب و کارهای مختلف میتوانند بر اساس بودجه و نیازهای خود، هر یک از دستگاههای بستهبندی پلاستیک اشاره شده در متن را خریداری کرده و از آن جهت بستهبندی محصولات خود استفاده نمایند. جهت خرید دستگاه بستهبندی میتوانید از طریق شرکت خاور وکیوم اقدام نمایید.