بستهبندی به روش وکیوم فرمینگ جزو محبوبترین و کاربردیترین روشهای بستهبندی است و به حفظ تازگی و کیفیت محصول کمک زیادی مینماید. البته برای حفظ محصولات و نگهداری طولانی مدت از آنها باید به موارد زیادی توجه کرده و بهترین نوع بستهبندی وکیوم فرمینگ را بر اساس نوع محصول، خواص بستهبندی، جنس بستهبندی و شرایط محیطی انتخاب کرد. در ادامه مطلب به بررسی بیشتر این موارد میپردازیم و شما را در امر انتخاب بستهبندی وکیوم فرمینگ مناسب برای محصولات راهنمایی میکنیم.
راهنمای انتخاب بهترین بستهبندی وکیوم فرمینگ
بررسی و ارزیابی بستهبندی وکیوم فرمینگ باید بر اساس نیازها و محصولات تولیدکننده صورت بگیرد. با این حال یک سری موارد وجود دارد که از طریق آنها میتوان بستهبندی وکیوم فرمینگ را به بهترین شکل ممکن انجام داد. این موارد عبارتند از:
1. نوع محصول
منظور از نوع محصول، شکل و خواص فیزیکی آن است. برای انتخاب بستهبندی وکیوم فرمینگ مناسب باید به نوع محصول توجه شود. در این راستا محصولات به چند دسته قابل تقسیم هستند.
- محصولات فلزی: این محصولات همچون قطعات فلزی و ابزارآلات، دارای وزن نسبتا بالایی هستند و به بستهبندی محکم و مقاومی نیاز دارند. در صورتی که محصول از قطعات متعدد و نسبتا بزرگ برخوردار باشد، بهتر است از بستهبندی وکیوم فرمینگ استند داخل جعبه استفاده شود. برای قطعات کوچکتر هم میتوان از بستهبندی وکیوم فرمینگ کارتی پرسی، اسکین و هایفرکانس استفاده کرد.
- محصولات پلاستیکی: این دسته شامل محصولات پلاستیکی همچون اسباب بازی است که عموما وزن کمی هم دارند. با این حال ممکن است حجمشان کمی بالا باشد. برای بستهبندی محصولات پلاستیکی به روش وکیوم فرمینگ میتوان از متدهای کارتی کشویی، هایفرکانس، استند جعبهای، اسکین و کارتی پرسی استفاده کرد. انتخاب روش مناسب هم به مواردی همچون اندازه، شکل، ویژگیهای محصول و نیازهای مشتری بستگی دارد.
- مواد غذایی تازه: مواد غذایی تازه شامل محصولاتی همچون میوه، گوشت، سبزی و سایر مواد غذایی مشابه است. این محصولات باید به شکل کاملا بهداشتی بستهبندی شوند و از ورود هوا به داخل آنها جلوگیری گردد. برای بستهبندی مواد غذایی تازه، ظروف وکیومی با مهر و موم سیل پیشنهاد میشود. همچنین بستهبندی وکیوم فرمینگ صدفی برای این دسته از مواد غذایی بسیار ایدهآل است. این نوع بستهبندیها میتوانند شرایط مطلوب جهت تازه نگه داشتن مواد غذایی را حفظ کرده و از نفوذ هوا و رطوبت به داخل بستهها جلوگیری نمایند.
- مواد غذایی خشک: موادی که در وضعیت جامد یا پودر قرار دارند و حاوی حداقل میزان رطوبت هستند در این دسته جای میگیرند. از جمله مواد غذایی خشک میتوان به خشکبار، قهوه، چای، شکر و مواد مشابه اشاره کرد. برای بستهبندی این مواد میتوان از بستهبندی وکیوم فرمینگ صدفی استفاده کرد. با این بستهبندی مواد غذایی خشک برای مدت زمان طولانی نگهداری میشوند.
- محصولات آرایشی و بهداشتی: برای بستهبندی محصولاتی همچون خوشبو کننده، اسپری، لوازم آرایشی و غیره میتوان از روشهای مختلف وکیوم فرمینگ استفاده کرد. روشهای پیشنهادی برای این محصولات بستهبندی وکیوم کارتی پرسی، کارتی کشویی و استند داخل جعبه است. این روشها هم میتوانند از ورود آلودگی و هوا به داخل بسته جلوگیری کرده و لوازم آرایشی و بهداشتی را در وضعیت مطلوبی نگه دارند.
- محصولات الکترونیکی: محصولاتی همچون فلش، کارت حافظه و قطعات الکترونیکی در این دسته قرار دارند. این محصولات به یک بستهبندی مناسب در برابر شوک، رطوبت و خیسشدگی نیاز دارند. روش هایفرکانس از میان روشهای موجود بهترین گزینه است. همچنین بستهبندی وکیوم کارتی پرسی برای بستهبندی محصولات الکترونیکی بسیار ایدهآل است.
2. خواص و ویژگیهای بستهبندی وکیوم فرمینگ
برای انتخاب بستهبندی وکیوم فرمینگ مناسب برای محصولات باید خواص و ویژگیهای آن در نظر گرفته شود. در این رابطه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جلوگیری از خراب شدن محصول: بستهبندی وکیوم فرمینگ به دلیل حذف هوای موجود در بسته، مانع از رشد باکتری، قارچ و میکرو ارگانیسمها شده و احتمال فساد و خراب شدن آنها را کاهش میدهد.
- حفظ تازگی و افزایش میزان ماندگاری محصول: زمانی که هوا و اکسیژن موجود در بسته تخلیه شده و راهی جهت نفوذ رطوبت و سایر عوامل باقی نمیماند، محصول تازگی خود را حفظ کرده و برای مدت زمان بیشتری تازه میماند.
- حفاظت در برابر شوک و ضربه: این بستهبندی میتواند از محصول در برابر شوک و ضربه به خوبی محافظت نماید. هر چقدر میزان ضخامت و استحکام بستهها بیشتر باشد، خطر شکستگی و آسیب دیدن محصولات کاهش پیدا میکند.
- نمایش مناسب محصول: از آنجایی که بستهبندی وکیوم فرمینگ با استفاده از پلاستیک شفاف انجام میشود، محصول از داخل بستهبندی نیز مشاهده میگردد. این ویژگی برای محصولاتی که نیاز به نمایش دارند، بسیار حائز اهمیت است.
3. مدت زمان نگهداری محصول
از دیگر مواردی که در انتخاب بستهبندی وکیوم فرمینگ مناسب باید به آن توجه شود، مدت زمان نگهداری مورد نیاز است. برای این کار باید در ابتدا زمان مورد نیاز برای نگهداری محصول را مشخص کرده و سپس به سراغ روشهای کاربردی برای آن رفت. برای این کار هم بهتر است موارد زیر در نظر گرفته شوند:
- نوع محصول: بستهبندی وکیوم فرمینگ باید با نوع محصول سازگاری داشته باشد و نیازهای محصول را به خوبی برآورده نماید.
- ویژگیهای محصول: برخی محصولات نیاز به محافظت از عواملی همچون نور، رطوبت، اکسیژن و شوک دارند. با مشخص کردن این موارد میتوان به سراغ بهترین روش بستهبندی وکیوم فرمینگ رفته و از محصول در برابر آنها محافظت کرد.
- شرایط نگهداری: منظور از شرایط نگهداری محصول مواردی همچون دمای مناسب، رطوبت و سایر عوامل محیطی است. بستهبندی وکیوم فرمینگ باید محصول را در شرایط محیطی مورد نظر به خوبی نگهداری و حفظ نماید. برای همین باید بستهبندی را از این نظر مورد بررسی قرار داده و نسبت به عدم تغییر آن در این شرایط اطمینان حاصل کرد.
4. جنس بستهبندی وکیوم فرمینگ بر اساس محصول
از دیگر نکات مهم برای انتخاب بستهبندی وکیوم فرمینگ مناسب باید به جنس بستهبندی اشاره کرد. جنس بستهبندی وکیوم فرمینگ باید با توجه به نوع محصول و خواص مورد نیاز انتخاب شود. جنس بستهبندی باید به اندازه کافی مقاوم، ایمن و محکم باشد تا محصول به خوبی از عوامل خارجی حفظ گردد. در این رابطه میتوان به چند مورد زیر اشاره کرد:
- پیویسی: ماده PVC به دلیل خواصی همچون شفافیت بالا، مقاومت نسبت به حریق و انعطافپذیری گزینه خوبی برای بستهبندی مواد غذایی، لوازم الکترونیکی و لوازم خانگی است.
- پت: PET از دیگر مواد پرکاربرد در بستهبندی وکیوم فرمینگ است که به علت مقاومت بالا در برابر ضربه، شفافیت و حفظ تازگی جهت بستهبندی مواد غذایی بسیار مناسب است. همچنین از آن برای بستهبندی محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده زیادی میشود.
- هایمپک: از دیگر متریال مناسب برای بستهبندی وکیوم فرمینگ باید به HIPS اشاره کرد که نسبت به ضربه استحکام و مقاومت خوبی دارد. از این رو جهت بستهبندی لوازم خانگی، قطعات صنعتی و لوازم الکترونیکی بسیار مناسب است.
برای انتخاب جنس بستهبندی وکیوم فرمینگ به نوع محصول و شرایط محیطی توجه داشته باشید. همچنین جهت کمک به محیط زیست بهتر است از متریال پایدار و قابل بازیافت استفاده نمایید.
5. نحوه بستن و مهر و موم شدن بستهبندی
در بستهبندی وکیوم فرمینگ، روشهای مختلفی جهت بسته شدن یا همان مهر و موم شدن بستهها وجود دارد که عبارتند از:
- جوش هایفرکانس: این متد در بستهبندی هایفرکانس وجود دارد. به این صورت که محصول بین دو قطعه وکیومی قرار گرفته و سپس قطعات با استفاده از دستگاه هایفرکانس به هم جوش میخورند. جوش هایفرکانس مانع از ورود گرد و غبار و هوا به داخل بسته میشود و از دسترسی غیر مجاز به داخل بسته جلوگیری به عمل میآورد.
- پرس حرارتی: این متد در بستهبندی وکیوم فرمینگ کارتی پرسی کاربرد دارد. نحوه انجام آن هم به این صورت است که محصول درون قطعه وکیومی قرار گرفته و سپس بر روی کارت مقوایی چسبدار پرس میشود. برای انجام آن هم به دستگاه پرس حرارتی نیاز است.
- مهر و موم بین کارتی: در این متد قطعه وکیومی بین کارتهای مقوایی قرار گرفته و به هم پرس میشوند. این نحوه از مهر و موم کردن هم مانع از دسترسی و دستکاری محصول میشود.
- مهر و موم کشویی: در این روش یک کارت مقوایی به صورت کشویی درون قطعه وکیومی که سه طرف آن خم یا تا شده است قرار میگیرد. امنیت این روش کمی پایین بوده و امکان دسترسی غیر مجاز به محصول وجود دارد. مگر اینکه از چسباندن برچسب یا هولوگرام استفاده شود.
- مهر و موم چفتی: این روش در ظروف وکیومی صدفی کاربرد دارد و درب و محفظه ظرف را به خوبی چفت میکند.
- مهر و موم سیل: جزو بهترین متدهای مهر و موم بوده و برای بستهبندی مواد غذایی بسیار پرکاربرد است.
جمع بندی
در این مطلب با بستهبندی وکیوم فرمینگ و موارد مهم در انتخاب آن آشنا شدیم. همانطور که اشاره کردیم برای انتخاب بهترین بستهبندی وکیوم فرمینگ بهتر است به مواردی همچون نوع محصول، مدت زمان نگهداری مورد نیاز، خواص و ویژگیهای بستهبندی وکیوم فرمینگ، جنس بستهبندی وکیوم فرمینگ و نحوه مهر و موم شدن بستهبندی وکیوم فرمینگ توجه داشته باشید تا بتوانید محصول را به بهترین شکل ممکن بستهبندی و عرضه نمایید. جهت بستهبندی به روش وکیوم فرمینگ و یا خرید دستگاه وکیوم فرمینگ میتوانید از خدمات شرکت خاور وکیوم استفاده نمایید.