طراحی و ساخت قالب برای اکثر افراد هیجان انگیزترین و پرطرفدارترین بخش فرایندِ وکیوم فرمینگ است. در این بخش شما به عنوان یک طراح، هنرمند و مهندس می توانید، طرحی که در ذهن دارید را به شکل یک شی فیزیکی در آورده ، مشاهده و درک کنید. قالب وکیوم فرمینگ، که گاهی اوقات به عنوان “ابزار” نیز نامیده می شود، شیئی است که روی دستگاه وکیوم فرمینگ قرار می گیرد تا پلاستیک گرمانرم شده روی آن شکل بگیرد. قالب وکیوم فرمینگ مهمترین بخش فرایند بسته بندی وکیوم فرمینگ است، زیرا بدون طرح قالب امکان شکل دهی وجود ندارد.
یک طراحی قالب خوب و استاندارد اپراتور دستگاه را قادر می سازد تا یک محصول را با شکل دهی دقیق و با کیفیت بالا به میزان مورد نیاز، قبل از بی کیفیت شدن قالب، تولید کند. منظور از بی کیفیت شدن قالب از دست دادن شکل و پایداری قالب می باشد.
در طراحی قالب چندین نکته مثل شکل، مواد مورد استفاده، جریان هوا، اندازه و فاصله وجود دارد که در این مطلب سعی می کنیم به آن ها بپردازیم. با سایت وکیوم فرمینگ خاور وکیوم همراه باشید.
انواع مختلفی از مواد و متریال برای ساخت قالب وکیوم فرمینگ وجود دارد، مانند چوب، ام دی اف، آلومینیوم و … که می توان بر اساس فهرستی از الزامات طراحی و محصول نهایی، یکی را برای ساخت قالب وکیوم فرمینگ انتخاب نمود.
اینها سوالاتی است که باید قبل از انتخاب مواد قالب در نظر گرفته شود. در ادامه قصد داریم هر کدام از مواد و متریال ذکر شده را بررسی کنیم و مزایا و معایب آن ها را بگوییم تا به شما در فرایند وکیوم فرمینگ کمکی کرده باشیم.
چوب و ام دی اف به دلیل کم هزینه بودن و سهولت استفاده از ابزارهای قالب سازی، بسیار محبوب هستند. طراح با استفاده از طیف وسیعی از ابزارها و تکنیک های نجاری ساده، قادر به تولید یک قالب با سهولت نسبی است که می توان از آن برای تولید نمونه اولیه از محصول در فرایند وکیوم فرمینگ استفاده کرد.
چوب و ام دی اف بدلیل نامناسب و نامقاوم بودن به هیچ وجه برای تولیدات بالا قابل استفاده نمی باشد به همین دلیل برای تولید نمونه اولیه بسیار مناسب است.
قالب های چوبی و ام دی افی در ایران بیشتر برای تولید نمونه اولیه محصول و رفع ایرادات آن، بکار می رود. پس از رفع مشکلات و ایرادات و تایید، نوبت به طراحی و ساخت قالب آلومینیومی می رسد.
آلومینیوم یک ماده بسیار مناسب برای تولید قالب وکیوم فرمینگ و تولیدات انبوه در فرایند وکیوم فرمینگ می باشد. این ماده به شدت در برابر چرخه تولید زیاد و گرما مقاوم است و پس از فرایند شکل دهی اجازه می دهد گرما به سرعت کاهش یابد، بنابراین نیاز به خنک کردن نیز کاهش می یابد.
قالب آلومینیوم توسط کنترل انسانی و دستگاه سی ان سی ابتدا طراحی و سپس ماشین کاری می شود تا به شکل مورد نظر در آید.
مواد دیگری که می توان در ساخت قالب وکیوم فرمینگ استفاده کرد، عبارتند از خاک رس، فوم، رزین اپوکسی و چاپ سه بعدی که بدلیل نامناسب و نامقاوم بودن، پیچیدگی و هزینه بالا به هیچ وجه توصیه نمیشود.
سی ان سی دستگاهی است که بطور گسترده در صنعت برای برش و شکل دهی به مواد مختلف بکار می رود. این فرایند شامل ابزار های برش و شکل دهی است که توسط کامپیوتر کنترل می شود. برای قالب سازی با دستگاه سی ان سی مواد قالب بصورت ثابت روی میز سی ان سی قرار می گیرد و سپس ابزار برشکاری با حرکت در طول و عرض و ارتفاع عمل برشکاری و شکل دهی و در نهایت سوراخکاری روی قالب را انجام می دهد.
دستگاه سی ان سی دقت بسیار بالایی دارد و امکان برشکاری و شکل دهی با دقت یک دهم(۰٫۱) تا یک صدم میلیمتر (۰٫۰۱) را دارا می باشد.
آلومینیوم، چوب و ام دی اف موادی هستند که دستگاه سی ان سی امکان برشکاری و شکل دهی به آنها را دارا می باشد.