دستگاه ترموفرمینگ از انواع ماشین آلات کاربردی جهت شکلدهی ورقهای ترموپلاستیک پلیمری است. این دستگاه یکی از قویترین و بهترین دستگاهها برای شکلدهی ورقهای پلاستیکی و فومی است و فروش بالایی دارد. قیمت خرید این دستگاه هم بر اساس عوامل مختلفی تعیین میشود. در ادامه به بررسی بیشتر دستگاه ترموفرمینگ پرداخته و با عوامل موثر بر قیمت خرید آن آشنا خواهیم شد.
دستگاه ترموفرمینگ چیست؟
ترموفرمینگ از دو واژه ترمو به معنی حرارتدهی و فرمینگ به معنای شکلدهی تشکیل شده است. برای همین دستگاه ترموفرمینگ یک دستگاهی است که به شکلدهی با استفاده از حرارت میپردازد. در گذشته این دستگاه تحت عنوان دستگاه وکیوم فرمی شناخته میشده است. در حال حاضر هم با نام دستگاه بلیستر ترموفرمینگ نیز شناخته میشود. دستگاه ترموفرمینگ با کمک حرارت و قابلیت فشار و مکش میتواند ورقهای پلاستیکی را به شکلهای مختلف تغییر دهد. این دستگاهها در صنایع مختلفی کاربرد دارند و به طور ویژه در حوزه بستهبندی مورد استفاده قرار میگیرند.
نحوه عملکرد دستگاه ترموفرمینگ
دستگاههای ترموفرمینگ دارای یک میز بزرگ هستند که بر روی آن یک کوره قرار میگیرد. در این میز امکان مکش و وکیوم فراهم است. حتی در برخی از آنها امکان ایجاد فشار به کمک باد نیز وجود دارد. زمانی که موتور دستگاه روشن شده و با مکش هوا سبب ایجاد خلاء شود، کوره نیز گرم شده و باعث نرم شدن ورق پلاستیکی میشود. خلاء یا وکیوم سبب کشیده شدن ورق پلاستیکی به داخل قالب میشود. حرارت و مکش همزمان سبب شکلگیری قالبها شده و پلاستیکها به شکل اولیه مورد نظر درمیآیند. پس از آن کوره توسط اپراتور از روی میز برداشته میشود تا اشکال ساخته شده سرد شوند و به خوبی شکل بگیرند.
پس به طور خلاصه طی فرآیند ترموفرمینگ به ورقهای پلاستیکی حرارت داده میشود تا قابلیت شکلدهی پیدا کنند. پس از رسیدن به دمای مناسب جهت شکلدهی، پلاستیکها بر روی یک قالب نر یا ماده تغییر شکل میدهند. در نهایت با خنک شدن از روی قالب جدا شده و آماده میشوند. نکتهای که در این میان وجود دارد این است که حرارتدهی باید به صورت یکنواخت انجام شود. زمانی که ورق پلاستیکی به نقطه نرم شدن برسد، آماده فرمدهی میشود. در صورتی هم که ورق پلاستیکی از جنس پلی پروپیلن باشد، به حرارتدهی بیشتری نیاز پیدا میکند. برای همین باید یک پیش گرم کننده به دستگاه افزوده شود.
انواع فرآیند ترموفرمینگ
به طور کلی دو روش اصلی در ترموفرمینگ وجود دارد:
1. ترموفرمینگ با استفاده از خلاء (وکیوم فرمینگ)
در این ورش، ورق پس از حرارتدهی بر روی قالب قرار گرفته و از طریق ایجاد خلاء یا وکیوم به داخل قالب کشیده میشود. در این زمان شکلدهی به ورق پلاستیکی انجام میشود.
2. ترموفرمینگ با استفاده از فشار هوا
در این روش همچون روش وکیوم فرمینگ، ورق حرارت دیده و بر روی قالب قرار میگیرد. اما فرمدهی به آن توسط فشار هوای مثبت انجام میشود. مزیتی که این روش دارد این است که فرمدهی به ورق با جزئیات بیشتری انجام میشود و محصول ظاهر باکیفیتتری پیدا میکند.
مزایای استفاده از دستگاه ترموفرمینگ
- سرعت بالا در تولید: فرآیند تولید با استفاده از دستگاههای ترموفرمینگ بسیار ساده بوده و کار با سرعت بالایی انجام میشود. برای همین شرکتهای تولیدکننده میتوانند اطمینان حاصل کنند که دستگاه توانایی خوبی در پاسخدهی به حجم بالای سفارشات را دارد و میتوانند آنها را در اسرع وقت تولید کرده و به دست مشتری برسانند.
- کاربرد در حوزههای مختلف: دستگاه ترموفرمینگ در حوزههای مختلفی قابل استفاده است. این دستگاه میتواند برای تولید ظروف یکبار مصرف پلاستیکی، تولید لوازم بستهبندی، تولید لاینر داخلی یخچال و موارد دیگر استفاده شود.
- دسترسی آسان به مواد اولیه: دستگاههای ترموفرمینگ برای تولید محصول نیازی به ترکیب کردن چندین ماده اولیه ندارند و تنها با استفاده از پلاستیک یا پی وی سی کار میکنند. برای همین استفاده از دستگاه بسیار ساده شده و میتوان از آن به عنوان یک دستگاه کارآمد به خوبی استفاده کرد.
- شکلدهی سریع مواد: زمانی که دستگاه ترموفرمینگ شروع به کار میکند، پس از چند دقیقه مواد اولیه به تعداد وسیعی از محصولات مختلف تبدیل میشوند. در واقع زمان بسیار کمی برای تبدیل مواد اولیه به محصول نیاز است و میتوان شکلدهی و آمادهسازی محصول را خیلی سریع انجام داد.
عوامل موثر بر قیمت خرید دستگاه ترموفرمینگ
اگر به دنبال خرید دستگاه ترموفرمینگ هستید، باید بدانید که این دستگاهها از تنوع قیمتی زیادی برخوردار هستند. چرا که قیمت آنها بر اساس چندین عامل تعیین میشود. در این بخش به چند فاکتور موثر بر قیمت خرید دستگاه ترموفرمینگ اشاره مینماییم.
اندازه و انعطافپذیری دستگاه
یک قانون کلی که در رابطه با دستگاههای صنعتی وجود دارد این است که هر چقدر دستگاه بزرگتر باشد، یعنی قابلیتهای بیشتری را در خود گنجانده و انعطافپذیرتر است. برای همین اگر به سراغ دستگاه ترموفرمینگ صنعتی یا بزرگ بروید، میتوانید از آن برای تولید یا بستهبندی کالاهای مختلف استفاده نمایید. حال هر چقدر دستگاه بزرگتر بوده و انعطافپذیری و قابلیتهای بیشتری داشته باشد، با قیمت بالاتری به فروش میرسد. البته چنین دستگاههایی میتوانند روند تولید را توسعه بخشیده و بسیار موثر واقع شوند.
مشخصات فنی دستگاه ترموفرمینگ
فاکتور دیگری که بر روی قیمت دستگاه ترموفرمینگ تاثیر دارد، مشخصات فنی و ویژگیهای آن است. منظور از مشخصات فنی مواردی همچون شدت جریان، میزان حرارت تولیدی دستگاه، توانایی موتور دستگاه، تعداد قالبهای دستگاه، تعداد قالبهای پلاستیکی تولید شده در واحد زمان و سرعت انجام کار است. هر چقدر دستگاه قابلیتهای بهتر و بالاتری داشته باشد، به قیمت خرید آن افزوده میشود.
برند تولید کننده دستگاه ترموفرمینگ
دستگاههای ترموفرمینگ توسط شرکتها و برندهای مختلفی تولید میشوند. هر چقدر برند تولید کننده دستگاه معتبرتر باشد، قیمت دستگاه هم افزایش پیدا میکند. برندهای معتبر امتحان خود را به خوبی پس دادهاند و دستگاههای باکیفیتی را به بازار عرضه مینمایند. از طرفی تقاضا برای برندهای معتبر بالاتر است و همین سبب پیشی گرفتن تقاضا نسبت به عرضه و در نتیجه افزایش قیمت دستگاه ترموفرمینگ میشود.
گارانتی و خدمات پس از فروش
مورد دیگری که میتواند بر روی قیمت دستگاه ترموفرمینگ تاثیر بگذارد، گارانتی و خدمات پس از فروش آن است. این دستگاهها همچون سایر دستگاهها در معرض خرابی قرار دارند. برای همین خریداران همواره سعی میکنند به سراغ خرید دستگاههای ترموفرمینگ دارای گارانتی و خدمات پس از فروش بروند.
نکات مهم برای خرید دستگاه ترموفرمینگ
1. سرعت دستگاه ترموفرمینگ
سرعت دستگاه ترموفرمینگ بر اساس تعداد سیکل بر دقیقه مشخص میشود. هر چقدر دستگاه قویتر و پرسرعتتر باشد، کار با سرعت بالاتری انجام میشود و سوددهی شرکت هم به همان میزان افزایش مییابد.
2. قالب دستگاه ترموفرمینگ
قالب از بخشهای مهم دستگاه ترموفرمینگ است که در انجام فرآیند نقش مهمی دارد. قالب باید از جنس خوب و باکیفیتی برخوردار باشد. از خصوصیات یک قالب خوب باید به استحکام بالا، پایداری ابعادی و هدایت گرمایی اشاره کرد. جنس قالب میتواند از چوب، کامپوزیت، آلومینیوم و یا استیل باشد. انتخاب جنس قالب به تعداد قطعات تولیدی، دما و فشار بستگی دارد.
قالبهای ساخته شده از چوب، گچ و کامپوزیتهای چوب معمولا برای نمونههای اولیه استفاده میشوند. ساخت این قالبها راحت است و هزینه زیادی نیاز ندارند. با این حال همانطور که انتظار میرود دوام خیلی بالایی ندارند. اما قالبهای آلومینیومی و فولادی استحکام بالاتری داشته و برای تولید در تیراژ بالا استفاده میشوند. این دسته از قالبها سختی سطح عالی و مقاومت سایشی بالا دارند. از میان موارد اشاره شده قالبهای آلومینیومی جزو مقرون به صرفهترین و قابل انطباقترین قالبها هستند و سازگاری و دوام بالایی دارند. از این رو در زمان خرید دستگاه ترموفرمینگ حتما باید به نوع قالب توجه شود.
3. نیروی کلمپینگ
نیروی کلمپینگ یا نیروی بستن از دیگر عواملی است که در زمان خرید دستگاه ترموفرمینگ باید مورد توجه قرار بگیرد. در زمان فرمدهی یا برش ورق پلاستیکی این نیرو باید به اندازه کافی اعمال گردد. در صورتی که نیروی کلمپینگ کم باشد، ورق از فریم کلمپینگ خارج شده و فرمدهی ناقص انجام میشود. اما نیروی کلمپینگ بالا و مناسب سبب تولیدات موفق در دستگاه ترموفرمینگ میشود.
4. هیتر
حرارتدهی به ورق پلاستیکی از مهمترین مراحل ترموفرمینگ است. بازه حرارتی تعیین کننده سرعت و کیفیت تولید است. در صورتی که دمای سطح ورق بالاتر از بازه حرارتی برود، ورق خراب شده و بر روی سطح آن حباب ظاهر میشود. در صورتی هم که دما کمتر از بازه حرارتی باشد، فرمدهی به خوبی انجام نمیشود و ورق پاره میگردد.
استفاده از هیترهای مادون قرمز تغییرات دمایی در ورق را با استفاده از تطابق انتشار حرارت مادون قرمز به خواص جذب ماده به حداقل حالت ممکن میرساند. هیترهای مادون قرمز از زمان پاسخدهی بهتری برخوردار هستند و هزینه مربوط به انرژی را کاهش میدهند. این هیترها پربازدهترین نوع حرارتدهی به انواع ورق در ضخامتهای مختلف را دارند. در رابطه با انواع آن هم میتوان به هیترهای Ceramic و Quartz اشاره کرد که برای فرآیند ترموفرمینگ تولید ظروف یکبار مصرف پلاستیکی بسیار مناسب هستند.
جمع بندی
در این مطلب با دستگاههای ترموفرمینگ آشنا شدیم و به مزایا و عوامل موثر بر قیمت خرید آنها اشاره کردیم. مواردی همچون اندازه و قابلیتهای دستگاه، مشخصات فنی، برند سازنده و گارانتی از جمله عوامل موثر بر قیمت دستگاه ترموفرمینگ هستند. بنابراین جهت اطلاع از قیمت روز دستگاهها و یا خرید آنها بهتر است با کارشناسان فروش شرکت خاور وکیوم تماس حاصل فرمایید.