بستهبندی یکی از موارد مهمی است که نه تنها در حفاظت از محصول نقش دارد، بلکه در جذب مشتریان و بازاریابی نیز نقش بسیار مهمی دارد. برای همین بهتر است با انواع بستهبندی و ویژگیهای هر یک از آنها آشنایی داشته تا بتوان بهترین نوع آن را بر اساس محصول انتخاب کرد. در ادامه با چند نوع از بستهبندیهای مهم در صنعت آشنا شده و به مزایا و ویژگیهای هر یک از آنها اشاره خواهیم کرد.
هدف از بستهبندی محصولات چیست؟
معمولا بستهبندی برای اهداف مشابهی صورت میگیرد. در این رابطه هم میتوان در درجه اول به حفاظت از محصولات اشاره کرد. با یک بستهبندی مناسب میتوان از محصول در برابر هر عامل خارجی محافظت کرده و مانع از آسیب دیدگی به آن شد. در واقع بستهبندی مناسب باعث میشود تا مشتری از صحت و سالم بودن کالا اطمینان بیشتری کسب کند و راحتتر به خرید بپردازد. علاوه بر این بستهبندی مناسب میتواند سبب سهولت در خرید برای مصرف کنندگان شود و وسیلهای برای ایجاد ارتباط بهتر با مشتریان نیز باشد. به طور خلاصه در رابطه با اهداف بستهبندی کالا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– حفاظت از محصول در برابر عوامل خارجی
– ایجاد اطمینان از صحت کالا
– فراهم کردن خرید آسان برای مصرف کننده
– ایجاد ارتباط بهتر با مشتری
– بهره برداری بیشتر از بازارهای بالقوه
بررسی انواع بستهبندی کالا در حمل و نقل
منظور از بستهبندی کالا در حمل و نقل، صرفا همان بستهبندی است که تنها برای عملیات حمل و جابجایی کالا صورت میگیرد. این یعنی این نوع از بستهبندیها توسط متصدیان حمل و نقل انجام میشوند و ارتباطی با فروشنده اصلی ندارند. در این رابطه هم چندین نوع بستهبندی وجود دارد که از میان آنها میتوان به قفس، جعبههای چند لایه و بندل اشاره کرد. برای انتخاب نوع بستهبندی در این شرایط باید به مواردی چون وزن کالا توجه کرد. برای مثال اگر وزن کالا زیاد باشد، باید از یک جعبه محکم استفاده کرده تا در حین حمل و نقل مشکلی برای بسته و محتویات درون آن به وجود نیاید. برای کالاهایی هم که از ارزش بالاتری برخوردار هستند، بهتر است از بستهبندیهای مقاومتر و با محافظ استفاده شود تا هیچ مشکلی برای کالا ایجاد نگردد.
انواع بستهبندیهای رایج در صنعت
در رابطه با انواع بستهبندی محصولات صنعتی و دیگر کالاها، میتوانیم به چند مورد زیر اشاره کنیم:
1- بستهبندی وکیوم فرمینگ
یکی از مهمترین انواع بستهبندی، بستهبندی وکیوم فرمینگ است که این روزها زیاد شاهد استفاده از آن هستیم. با استفاده از این روش میتوان بسیاری از محصولات را مورد بستهبندی قرار داده و به شکل بسیار خاص و زیبایی روانه بازار کرد. با بستهبندی وکیوم فرمینگ میتوان مواد غذایی مختلفی را آماده کرده و از آنها در برابر هوازدگی و فاسد شدگی محافظت کرد. همچنین مواد غذایی که به روش وکیوم فرمینگ مورد بستهبندی قرار میگیرند، میتوانند مدت زمان بیشتری را در یخچال یا فریزر دوام آورند و تازه بمانند. در کنار این موارد، بستهبندی وکیوم فرمینگ مزایای دیگری هم دارد که از جمله آنها میتوان به سرعت بالا و هزینه مناسب اشاره کرد.
2- بستهبندی به روش شیرینگ
از دیگر انواع بستهبندی میتوان به بستهبندی با دستگاه شیرینگ اشاره کرد. این روش به این صورت است که فیلم شیرینگ به دور محصول یا جعبه پیچیده شده و آن را به خوبی پوشش میدهد. معمولا از چنین روشی برای بستهبندی چند کالا با هم استفاده میشود تا حرکت آنها آسانتر صورت بگیرد. هزینه بستهبندی شیرینگ هم ارزان و مقرون به صرفه بوده و برای افرادی که به دنبال بسته بندی ارزان قیمت هستند، مناسب میباشد.
3- بستهبندی شوک مونت
بستهبندی شوک مونت یا ایمن، برای لوازم و کالاهای شکننده کاربردیتر است. دلیل آن هم این است که این بستهبندی باعث میشود تا تمام شوکهای ناشی از ضربات جذب شوند و هیچ گونه آسیبی به محتویات داخلی یعنی همان کالای با ارزش وارد نشود. همچنین این نوع بستهبندی میتواند از محصولات در برابر گرد و غبار و رطوبت به خوبی محافظت کند. از جمله کالاهایی که با این روش مورد بستهبندی قرار میگیرند، میتوان به تجهیزات الکترونیکی و یا ترکیبات شیمیایی ناپایدار اشاره کرد.
بستهبندی های شیشهای و ویژگیهایشان
از انواع بستهبندی که قدمت زیادی هم دارد، میتوان به بستهبندی شیشهای اشاره کرد. چنین بستهبندیهایی بیشتر برای مواد غذایی همچون رب، سس، آبلیمو و غیره کاربرد دارند. چرا که شیشه یک ماده خنثی است که با محتویات درون خود هیچ واکنشی انجام نمیدهد. از این رو طعم و مزه ماده موجود در آن، بدون تغییر حفظ میگردد. بستهبندی شیشهای را میتوان در اندازههای مختلف و با رنگهای متنوع در نظر گرفته تا از این طریق سبب جذابیت بیشتر بستهها و محتویات داخل آنها شد.
در رابطه با ویژگیها و مزایای بستهبندی شیشهای میتوان به امکان رویت محصول داخل آن اشاره کرد. چرا که شیشه یک ماده شفاف است و میتواند به خوبی محصول داخل خود را به نمایش بگذارد. همچنین شیشه یک ماده غیر قابل نفوذ و فاقد بو است و از محصول به خوبی محافظت مینماید. با این حال این بستهبندی معایبی هم دارد که از میان آنها میتوان به امکان شکستگی و وزن زیاد اشاره کرد.
بستهبندی های فلزی و ویژگیهایشان
از دیگر انواع بستهبندی میتوان به بستهبندی فلزی یا حلبی اشاره کرد که این نوع از بستهبندیها هم قدمت زیادی دارند. در رابطه با مواد اولیه مورد استفاده در این نوع بستهبندی میتوان به آلومینیوم، آهن، قلع، روی و نیکل اشاره کرد. هر کدام از این مواد هم خصوصیات خاص خود را دارند. در رابطه با مزایا و ویژگیهای بستهبندی فلزی، میتوان به مقاومت بالایشان در برابر ضربات خارجی اشاره کرد. همچنین این بستهبندیها از مقاومت بالایی در برابر درجه حرارتهای بالا برخوردار هستند. قوطیهای فلزی هم خاصیت مسموم کنندگیشان بسیار پایین است. با این حال این نوع بستهبندی هم معایبی دارد که از میان آنها میتوان به پدیده خوردگی سریعتر نسبت به سایر روشهای بستهبندی اشاره کرد.
بستهبندیهای پلاستیکی و مزایای آن
پلاستیک از جمله موادی است که در صنعت بستهبندی کاربرد زیادی دارد. به طوری که بسیاری از محصولات را با بستهبندیهای پلاستیکی مشاهده و خریداری میکنیم. ترموپلاستها از انواع پلاستیکها هستند که بر اثر گرما نرم شده و با کاهش حرارت و سرد شدن سفت میشود. برای همین از این نوع مواد برای بستهبندی به خصوص بستهبندی وکیوم فرمینگ میتوان استفاده کرد. ترموپلاستها از مقاومت خوبی در برابر کشش، سایش، ضربه و خراشیدگی برخوردار هستند و برای ساخت جعبهها و بستههای مختلفی چون بستهبندی مواد غذایی، بستهبندی انواع شامپو و لوازم آرایشی بهداشتی به کار میروند.
در رابطه با مزایا و ویژگیهای بستهبندی پلاستیکی میتوان به وزن کم و قیمت پایینشان اشاره کرد. این مواد از شکل پذیری بالایی در دستگاههای اتومات برخوردار هستند و نسبت به قوطیهای فلزی و بطریهای شیشهای به انرژی کمتری برای تولید نیاز دارند. از دیگر ویژگیهای پلاستیکها این است که با افزودن مواد مجاز میتوان خصوصیات آن را بهبود بخشید. با این حال همانطور که همگی میدانیم پلاستیکها از تجزیه کندی برخوردار هستند و برگشتشان به محیط زیست خیلی آهسته صورت میگیرد. همچنین پلاستیکها نسبت به اشعه یو وی خورشید حساس هستند و باید به این مشکل در آنها توجه شود.
بستهبندیهای کاغذی
از دیگر انواع بستهبندی میتوان به پاکتهای کاغذی اشاره کرد. پاکتهای کاغذی در ابعاد و اشکال مختلفی ساخته میشوند و به عنوان پاکت دارو، ساک دستی و غیره به کار میروند. در رابطه با انواع بستهبندی کاغذی با توجه به تعداد لایههای تشکیل دهندهشان، میتوان به بستههای یک لایه و بستههای چند لایه اشاره کرد. بستههای چند لایه از مقاومت بیشتری برخوردار هستند و برای مواد سنگین هم قابل استفاده میباشند. در رابطه با ویژگیهای بستهبندی کاغذی هم میتوان به مواردی چون امکان چاپ آسان، شخصی سازی راحت، قابلیت بازیافت، ظاهر جذاب، ارزان و سبک بودن اشاره کرد. با این حال بستهبندیهای کاغذی همچون دیگر انواع بستهبندی محکم نیستند و ممکن است به محصول داخل آن هم آسیب وارد شود. همچنین مقاومت این مواد در برابر رطوبت بسیار کم است. از این رو باید از بستهبندی کاغذی برای محصولات سازگار با آن استفاده نمایید.
بستهبندی چوبی و ویژگی های آن
از چوب هم میتوان برای بستهبندی استفاده کرد که این چوبها به شکل نرم یا سخت میباشند. بستهبندیهای چوبی برای حفاظت از محصولات و حمل و نقلشان بسیار مناسب هستند و آنها را به خوبی حفظ میکنند. از ویژگیهای بستهبندی چوبی میتوان به تجدید پذیر بودن چوب، امکان تعمیر بستهها در صورت آسیب دیدگی، ظاهر شیک و زیبا و مقاوم بودنشان اشاره کرد. با این حال این بستهبندی هم معایبی دارد که مهمترین آن این است که در برابر خوردگی توسط حشرات مقاومت کمی دارد. همچنین این بستهبندیها کمی قیمتشان بالاتر است.
جمع بندی
در این مطلب راجع به انواع بستهبندی و ویژگیهای هر یک از آنها صحبت کردیم. همانطور که مشاهده کردید، بستهبندیها در اشکال مختلف و به روشهای متفاوتی در دسترس هستند. از جمله انواع بستهبندی میتوان به بستهبندیهای چوبی، پلاستیکی، شیشهای، کاغذی و فلزی اشاره کرد. همچنین بسته بندیهای وکیوم فرمینگ و شیرینگ این روزها بسیار پرکاربرد شدهاند و برای مواد زیادی مورد استفاده قرار میگیرند. شما میتوانید برای بستهبندی وکیوم فرمینگ از خدمات خاور وکیوم استفاده کنید و محصولات خود را به شکل بینظیری روانه بازار نمایید.