مواد غذایی به بستهبندی مناسب نیاز دارند تا به شکل کاملا سالم به دست مشتری برسند. در این میان بستهبندی موادی همچون مرغ، گوشت و ماهی از اهمیت بیشتری برخوردار است. چرا که احتمال فاسدشدگی این مواد بیشتر است. برای بستهبندی مرغ دستگاههای مختلفی وجود دارد که از طریق آنها میتوان مرغها را به شکل مناسبی آماده عرضه به بازار کرد. در ادامه مطلب به بررسی مراحل بستهبندی مرغ پرداخته و با دستگاههای مناسب برای این کار آشنا خواهیم شد.
اهمیت بستهبندی مناسب برای مرغ
هدف از بستهبندی محصولات، حفاظت از آنها در شرایط مختلف است. افرادی که در حوزه پرورش و عرضه مرغ به بازار فعالیت میکنند، از اهمیت بستهبندی مناسب برای آنها اطلاع دارند. این افراد باید با در نظر گرفتن بهترین بستهبندی به عرضه مرغ پرداخته تا از این طریق فروش خود را افزایش دهند. مرغهای عرضه شده بدون بستهبندی مناسب نیمی از سود فروش را از بین میبرند و سبب ضرر و زیانهای مالی زیادی میشوند.
بستهبندی مرغ علاوه بر حفاظت از آن، سبب سهولت در جابجایی و فروش بیشتر هم میشود. مرغهایی که توسط نایلونهای باکیفیت و محکم (بدون پارگی) بستهبندی میشوند، مورد توجه افراد بیشتری قرار میگیرند. بر روی بستهبندیها هم اغلب تاریخ تولید و انقضا درج میشود تا خریدار با حس اطمینان بالاتری به خرید آن بپردازد.
انواع تکنیکهای بستهبندی مرغ
برای بستهبندی مرغ به روش بهداشتی تکنیکها و روشهای مختلفی وجود دارد. شرکتهای بستهبندی مرغ بر اساس عواملی همچون میزان بودجه و حجم محصول میتوانند یکی از این تکنیکها را در نظر بگیرند. از انواع بستهبندی مرغ باید به بستهبندی معمولی، بستهبندی تحت خلاء، بستهبندی تازه یا منجمد، بستهبندی با اتمسفر اصلاح شده و بستهبندی با اتمسفر کنترل شده اشاره کرد. در این بخش به بررسی چند مورد از تکنیکهای بستهبندی مرغ میپردازیم:
- بستهبندی خلاء: بستهبندی تحت خلاء فرآیندی است که طی آن تمام هوا و اکسیژن موجود در بسته حذف میگردد. این روش توسط دستگاههای خاص مجهز به پمپ وکیوم انجام میشود.
- بستهبندی با اتمسفر اصلاح شده: این نوع بستهبندی برای گوشت و فرآوردههای گوشتی بسیار مناسب است و تولیدکنندگان زیادی از آن استفاده مینمایند.
- بستهبندی اتمسفر کنترل شده: در این بستهبندی گازها جهت حفظ تعادل مورد نظر اضافه یا حذف میشوند و به نوعی تحت کنترل در میآیند.
- بستهبندی گازی: این بستهبندی را میتوان به عنوان تغییر حجم متناسب گازهایی که یک جو معمولی را تشکیل میدهند، تعریف کرد.
فرآیند و مراحل بستهبندی مرغ
بستهبندی مرغ در مجموع به دو صورت فرآوری شده و فرآوری نشده انجام میشود:
1. بستهبندی مرغ فرآوری شده
در این روش مرغها پس از پاکسازی در سبدهای مخصوص به صورت فلهای یا داخل پیش سردکن در دمای صفر درجه در انبار موقت قرار میگیرند. پس از آن سبدهای حمل مرغ به سمت سالنهای عملیات مرغ هدایت شده تا تمام عملیات فرآوری بر روی آنها انجام شود. در این مکان مرغ به صورت با استخوان یا بدون استخوان تفکیک شده و تکههای آن در ظروف مخصوص قرار داده میشوند. در نهایت هم با استفاده از سلفون بستهبندی میشوند.
پس از بستهبندی، بستههای مرغ جهت انجماد به پیش سردکن ثانویه انتقال داده میشوند. در این مکان در دمای 10 درجه سانتی گراد به صورت گرم نگهداری شده و سپس آماده عرضه به بازار و فروشگاهها میشوند. اگر نگهداری مرغها در تونل انجماد به 4 ساعت برسد و بستههای مرغ به سردخانه انتقال داده شوند، مرغ به صورت سرد عرضه میشود. در این شرایط تکههای مرغ همچون بال، گردن، دل، جگر و غیره به صورت جداگانه به بازار فرستاده میشوند.
2. بستهبندی مرغ فرآوری نشده
در صورتی که بر روی مرغها فرآوری صورت نگیرد، پس از تحویل وارد سالن عملیات میشوند. در این سالن تمام محتویات داخل شکم مرغ را خالی کرده و سپس آنها را در کیسه یا نایلون مخصوص بستهبندی مرغ قرار میدهند. بعد از آن بستههای مرغ وارد سردخانه شده و در دمای -30 درجه سانتی گراد منجمد میشوند. در نهایت هم با وزنهای متفاوت به بازار عرضه میگردند.
دستگاه مناسب برای بستهبندی مرغ
دستگاههای بستهبندی مرغ در انواع مختلفی موجود هستند و هر کدام از قابلیت و قیمت خاصی برخوردار میباشند. از سادهترین دستگاهها جهت بستهبندی مرغ میتوان به دستگاه سلفونکش یا استرچکش اشاره کرد. زمانی که مرغ در داخل ظرف مربوطه قرار بگیرد، میتوان از این دستگاه جهت بستهبندی مرغ استفاده کرد. دستگاه سلفونکش در منازل و فروشگاههای پروتئینی قابل استفاده است. دستگاه دیگری که برای بستهبندی مرغ مناسب است، دستگاه وکیوم نام دارد. این دستگاه دارای پمپ مخصوصی بوده که از طریق آن هوای داخل بسته به طور کامل تخلیه میشود. با تخلیه شدن هوا و گاز موجود در بسته، احتمال خرابی و فاسد شدن مرغ کاهش پیدا میکند.
بستهبندی مرغ با دستگاه اسکین پک
دستگاه اسکین پک از انواع ماشین آلات بستهبندی است که از آن میتوان جهت بستهبندی مواد غذایی مختلف استفاده کرد. این دستگاه محصولات را بدون وجود هوا بستهبندی و مهر و موم میکند و احتمال خرابی آنها را کاهش میدهد. دستگاه اسکین پک بستهبندی را طی چند مرحله انجام میدهد که عبارتند از:
- فرمدهی: در این مرحله طی اعمال حرارت و وکیوم کردن، فیلم نازک شکلدهی شده و ظرف ساخته میشود.
- پر کردن: در این مرحله محصول مورد نظر در داخل بسته قرار داده میشود.
- مهر و موم کردن: در ابتدا هوای داخل بسته به طور کامل تخلیه شده و یک لایه به صورت اسکینی بر روی محصول قرار داده میشود. در این زمان محصول بدون هوا بستهبندی شده و طول عمر و کیفیت بیشتری پیدا میکند.
- برش: در مرحله پایانی ظرفهای متصل به هم برش خورده و جدا میشوند.
پلاستیک و ظرف یکبار مصرف جهت بستهبندی مرغ
معمولا بستهبندی مرغ در کارخانه از نظر جنس ظرف شامل دو نوع زیر است:
بستهبندی در پلاستیک
در خط تولید بستهبندی مرغ، لاشه مرغ در ابتدا وارد قیف دستگاه بستهبندی میشود. این قیفها به شکل مخروط با دیوارههای متحرک هستند و توسط فنرهایی به هم وصل میشوند. مرغها از طرف دهانه بزرگ قیف وارد شده و با فشار از سمت دهانه کوچکتر خارج میشوند. پلاستیک بستهبندی هم بر روی دهانه کوچک قیف قرار گرفته است. پس از آن مرغهای بستهبندی شده در سبدهای مخصوصی از جنس پلاستیک مشبک چیده شده و به داخل خودروی حمل مرغ انتقال داده میشوند. کیسهها میتوانند از جنس پلی اتیلن یا پلیمرهای کمکی باشند.
بستهبندی در ظروف یکبار مصرف
در این روش ابتدا ظرفهای یکبار مصرف در کنار هم قرار گرفته و سپس یک ساشه جاذب رطوبت را در آن قرار میدهند. بسته به نوع بستهبندی هم مرغ کامل و یا ران مرغ، سینه مرغ، بال مرغ، کتف مرغ و غیره در داخل بستهها قرار میگیرد. در نهایت روی بستهها با استفاده از یک لایه سلفون پوشش داده شده و برچسب مشخصات بر روی آن چسبانده میشود. در این مرحله بستههای مرغ به سردخانه با دمای 4 درجه سلسیوس انتقال داده میشوند.
مشخصات ظروف یکبار مصرف مناسب برای بستهبندی مرغ
ظروف استفاده شده برای بستهبندی مرغ باید دارای خصوصیات و مشخصات مناسبی باشند. این ظروف علاوه بر زیبایی باید دارای یک سری ویژگیها باشند تا در مرحله انبارداری، انجماد، حمل و نقل و فروش دچار مشکل نشوند. در این رابطه میتوان به چند ویژگی و خصوصیت زیر اشاره کرد:
- شکل ظاهری زیبا و کیفیت بالا
- قابلیت تحمل وزن و فشار به اندازه استاندارد و عدم آسیبدیدگی
- امکان وکیوم و بستهبندی با سلفون بدون هیچ گونه مشکلی
- قابلیت تحمل ضربه یا وارد شدن فشار پس از پروسه منجمدسازی
- قابلیت تحمل دما برای زمانهایی که دمای خاص جهت انجماد بر آنها اعمال میشود
چند نکته مهم برای بستهبندی مرغ
- بستهبندی مرغ باید کاملا بهداشتی باشد تا از ورود هرگونه آلودگی و میکروب به داخل مرغ جلوگیری شود.
- نایلون و سلفونهای مصرفی برای بستهبندی مرغ باید از نفوذ گرما و حرارت جلوگیری نمایند.
- محل بستهبندی باید از تهویه مناسب برخوردار باشد. بستهها هم باید دارای برچسب باشند.
- قطعات مرغ باید به خوبی شسته شده و هیچ اثری از ضایعات مرغ و خونابه در آنها وجود نداشته باشد.
- لباس کارکنان در زمان بستهبندی باید تمیز بوده و با استفاده از کلاه موهای سر خود را بپوشانند.
خرید دستگاه مناسب بستهبندی مرغ
خرید دستگاه بستهبندی مرغ یکی از مراحل و اقدامات مهم در راهاندازی شرکت بستهبندی مرغ است. برای خرید دستگاه باید در ابتدا نیازهای خود را مشخص کرده و بر اساس آنها به سراغ خرید دستگاه رفت. نوع دستگاه هم میتواند به صورت دستی، نیمه اتومات یا اتومات باشد که از این میان دستگاههای اتوماتیک سرعت و کارایی بالاتری دارند. سرعت دستگاه باید متناسب با میزان تولید باشد. در کنار این موارد باید به شرکت و برند سازنده دستگاه و همچنین گارانتی و خدمات پس از فروش توجه کرد تا اطمینان خاطر بیشتری نسبت به دستگاه مورد نظر پیدا کرد. جهت خرید انواع دستگاه بستهبندی مناسب مرغ میتوانید از طریق شرکت خاور وکیوم اقدام کرده و دستگاه مورد نظر خود را با قیمت مناسب خریداری نمایید.
جمع بندی
بستهبندی مرغ نیاز به طی کردن چندین مرحله دارد. در این متن به مراحل بستهبندی مرغ اشاره کردیم و با چند دستگاه مناسب برای آن آشنا شدیم. با توجه به موارد اشاره شده میتوانید مرغها را به شکل مناسبی بستهبندی کرده و به بازار عرضه نمایید.