بهترین شیوههای تولید، شرکتها را ملزم به یافتن بستهبندیهایی میکند که از محصول و مشتری محافظت کند. بستهبندی نهتنها باید در طول حملونقل در سراسر جهان از محصول محافظت کند، بلکه باید به روشهای مختلف از مشتری نیز مراقبت کند. از اطمینان از بهداشتی و خالص ماندن محصول تا اطمینان از اینکه کودکان نمیتوانند به محصولات خطرناک یا سمی دست پیدا کنند، محافظت از محصولات و مشتریان با انتخاب فناوری سیلینگ مناسب آغاز میشود.
فناوری سیلینگ چیست؟
فناوری سیلینگ یا درزبندی (Sealing Technology) به فرایندهای مختلفی گفته میشود که مهندسان برای ایجاد درز روی یک محصول به کار میبرند. این درز میتواند یک درز مکانیکی مانند درپوشی باشد که روی محصول پیچ میشود، یا یک درز حرارتی یا شیمیایی که به ظرف میچسبد تا از محتویات آن محافظت کند. تولیدکنندگان محصولات امروزی برای انتخاب درز مناسب برای محصولات خود، به طیف وسیعی از گزینههای فناورانه دسترسی دارند.
چرا فناوری سیلینگ در بسته بندی اهمیت دارد؟
بسته بندی برای اطمینان از رساندن یک محصول باکیفیت به مشتریان ضروری است. در بسیاری از صنایع، از جمله مواد غذایی و آشامیدنی، دارویی، مراقبت شخصی و موارد دیگر، اطمینان از محافظت محصول داخل بسته در برابر آسیب و قرارگرفتن در معرض عوامل محیطی برای حفظ کیفیت و یکپارچگی محصول ضروری است. همچنین ممکن است برای اهداف بهداشتی ضروری باشد. فناوری سیلینگ مناسب که متناسب با طراحی ظرف و محصولی که در آن قرار دارد، کمک میکند تا به طور مداوم کیفیتی را که شرکت در هر سفارش مشتری خواستار است، ارائه داده شود.
فناوریهای بسته بندی سیلینگ
انتخاب بهترین روش برای بسته بندی سیلینگ محصول به عوامل مختلفی از جمله نوع محصول، اندازه ظرف و فناوری سیلینگ موردنیاز بستگی دارد، همچنین ممکن است برای داشتن بهترین بستهبندی نهایی، از ترکیبی از درزگیرها استفاده کنید. در اینجا برخی از رایجترین گزینههای فناوری سیلینگ بستهبندی آورده شده است:
1. سیلینگ حرارتی (Heat Sealing)
سیلینگ حرارتی با اعمال همزمان فشار و دمای بالا، تا ۲۵۰ درجه سانتیگراد، یک اتصال محکم ایجاد میکند. کیسه یا بسته بندی داخل دستگاه درزگیر قرار میگیرد و دستگاه با اعمال گرما و فشار، درز محکمی را ایجاد میکند.
کاربردها: سیلینگ حرارتی برای درزگیری مواد منعطف مانند فویل و فیلم مناسب است. این فناوری درزگیری در مواردی که بهداشت اهمیت حیاتی دارد، مانند تجهیزات پزشکی، بسته بندی مواد غذایی و بسته بندی بلیستر برای داروها استفاده میشود. همچنین به طور معمول برای بستن کیسه و پاکتها استفاده میگردد.
2. سیلینگ القایی (Induction Sealing)
سیلینگ القایی نوعی درز با استفاده از حرارت است که در قسمت بالای ظرف قرار میگیرد. در این روش، لایهنازکی از ماده روی دهانه ظرف قرار داده میشود و به لبه آن میچسبد. فرایند درزگیری با استفاده از القای الکترومغناطیسی، گرما و فشار ایجاد میکند و قسمت بالای ظرف را مهروموم میکند تا محصول داخل آن ایمن بماند.
کاربرد: سیلینگ القایی امکان ایجاد درزهای ضد دستکاری را فراهم میکند. پس از شکستن سیلینگ القایی، امکان درزگیری مجدد آن وجود ندارد که بهعنوان مدرکی برای کاربر عمل میکند که بسته بندی قبلاً باز شده و احتمالاً دستکاری شده است. این نوع فناوری سیلینگ با بسته بندی های شیشهای، فلزی و پلاستیکی بهخوبی کار میکند و کاربردهای گستردهای بهویژه در صنایع غذایی، آشامیدنی و دارویی دارد.
3. سیلینگ حساس به فشار (Pressure Sensitive Sealing)
فناوری سیلینگ حساس به فشار، راهحلی ایدهآل برای صنایع غذایی و آرایشی است، زیرا یک درز پلمب (مهروموم) قابلتشخیص دستکاری را برای ظرف فراهم میکند. درحالیکه این درز برای محصولات مایع ایدهآل نیست، به طور معمول در بستهبندی مواد خشک و لوازم آرایشی پودری استفاده میشود.
این درز با استفاده از یک چسب فعالشده با نیروی چرخشی به ظرف متصل میشود. برای اعمال درز، تولیدکننده بهسادگی آن را روی دهانه باز ظرف قرار میدهد، درب را میگذارد و میچرخاند. این درزها فقط برای یکبار مصرف طراحی شدهاند.
هنگامی که مشتری برای استفاده از محصول آماده شد، میتواند بهراحتی درز را جدا کرده و دور بیندازد. این طراحی بهگونهای است که در صورت دستکاریشدن درز، قابلتشخیص است. بااینحال، پس از برداشتن درز، دیگر راهی برای تشخیص باز شدن قبلی محصول وجود ندارد.
کاربردها: اغلب در بالای بطریها و شیشهها در صنایع لوازم آرایشی و غذایی استفاده میشوند.
4. سیلینگ فراصوت (التراسونیک) (Ultrasonic Sealing)
سیلینگ فراصوت از لرزشهای با فرکانس بالا برای ایجاد ارتعاش در سطح مولکولی ظروف پلاستیکی استفاده میکند. این فرایند باعث نرمشدن پلاستیک و اتصال محکم آن به هم میشود. سیلینگ یا درزگیری فراصوت به مواد کمتری برای ایجاد درز نیاز دارد، در نتیجه ضایعات محصول کاهش مییابد. ازآنجاییکه درز در سطح مولکولی ایجاد میشود، حتی در صورت وجود باقیمانده محصول نیز میتواند اتفاق بیفتد. علاوه بر این، این فرایند به مواد اولیه بستهبندی کمتری نیاز دارد و آن را به انتخابی ایدهآل برای تولید انبوه تبدیل میکند.
کاربردها: درزگیری فراصوت در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی کاربرد دارد.
5. سیلینگ با چسب (Adhesive Sealing)
سیلینگ با چسب، فرایندی است که در آن از مواد چسبنده برای اتصال محکم و بادوام دو سطح به یکدیگر استفاده میشود. امروزه انواع مختلفی از چسب در اختیار تولیدکنندگان قرار دارد و به طور رایج در بسته بندی های کاغذی و فیلمی به کار میرود. نوع چسب بستگی به جنس ظرف یا بسته بندی دارد و بسته به نوع کسبوکار، باید مطابق با مقررات بهداشتی یا ایمنی مواد غذایی باشد. انتخاب نوع چسب مناسب برای اطمینان از یک درز محکم و بادوام، حیاتی است.
کاربرد: چسبها بسیار متنوع هستند و در اکثر صنایع کاربرد دارند.
6. سیلینگ وکیوم (Vacuum Sealing)
بستهبندی وکیوم یا خلا فرایندی است که طی آن تمام هوای داخل یک ظرف یا کیسه خارج شده و در نهایت درز آن محکم بسته میشود. این روش به نگهداری محتویات و جلوگیری از فساد مواد خوراکی و دارویی کمک میکند. برای اطمینان از عدم نفوذ مجدد هوا به داخل ظرف، از درزگیری حرارتی همزمان با بستهبندی خلا در دهانه محصول استفاده میشود.
کاربردها: بستهبندی وکیوم برای انواع گوشت، ماهی و همچنین مواد غذایی حاوی مایعات ایمن است، به شرطی که قبل از بستهبندی منجمد شوند. بااینحال، مواد غذایی که ممکن است در اثر فشار این فرایند آسیب ببینند، برای بستهبندی خلأ مناسب نیستند.
7. سیلینگ درب و درب پوش (Cap and Closure Sealing)
روش سیلینگ درب و درپوش شامل دربی است که روی بطری یا شیشه پیچ میشود. سادهترین فناوری درب و درپوش، درپوش رزوهای یا خاردار است که از نشتی محصول جلوگیری میکند و درعینحال آن را در برابر تماس ناخواسته با هوا، آب یا سایر آلایندهها محافظت میکند.
کاربردها: درزبندی قوطی و درب بهترین راهحل برای شیشهها و بطریها است. این روش را میتوان با یک لاینر القایی برای ایجاد یکلایه محافظت اضافی و همچنین ایجاد یک درز پلمب (مهروموم ایمنی) ترکیب کرد.
8. سیلینگ تجدیدپذیر (Resealable Sealing)
فناوری سیلینگ تجدیدپذیر، درزگیری را ایجاد میکند که پس از باز شدن محصول قابلاستفاده مجدد است. برخلاف فناوری سیلینگ ساده، این روش بهجای اینکه فقط محصول را ببندد، درز جدیدی ایجاد میکند.
کاربرد: فناوری سیلینگ تجدیدپذیر میتواند از یک چسب حساس به فشار یا مکانیزم درزگیری استفاده کند که محصول را در خود مهروموم کرده و ظرف را میبندد و از ورود هوا، رطوبت و سایر آلایندهها جلوگیری میکند. این فناوری به طور معمول در کیسههای مواد غذایی و بهعنوان درزهای چسب برای محصولات پودری در لوازم آرایشی و لوازمخانگی برای جلوگیری از ریختن محصول استفاده میشود.
9. سیلینگ امنیتی (Tamper-Evident Sealing)
در راستای اطمینان از دریافت محصولات ایمن توسط مصرفکنندگان، حفاظت محصولات در برابر دستکاری امری حیاتی است. پلمب امنیتمدار روشی است که نشان میدهد آیا محصول دستکاری شده است یا خیر. این امر به مصرفکنندگان کمک میکند تا از خرید یا استفاده از محصولاتی که بالقوه آلوده هستند، جلوگیری کنند.
کاربرد: پلمبهای امنیتمدار، استاندارد صنعتی برای محصولات غذایی و دارویی هستند، اما در سایر بخشها نیز کاربرد دارند. برای نمونه، برخی لوازم آرایشی، مواد خطرناک و محصولات باارزش بالا نیز ممکن است نیاز به این نوع پلمب داشته باشند.
10. درپوش ایمنی کودک
درپوش ایمنی کودک یک ویژگی ایمنی است که از دربهای مخصوصی برای دشوار کردن دسترسی کودکان زیر ۵ سال به محصول استفاده میکند. اگر محصولی خطر خفگی یا مسمومیت داشته باشد، ممکن است برای رعایت استانداردهای ایمنی به درپوش ایمنی کودک نیاز داشته باشد. همه داروها به طور معمول با یک درپوش ایمنی کودک عرضه میشوند و مشتریان درصورتیکه برای فرد سالمند یا معلول به شیشهای بدون این ویژگی ایمنی نیاز داشته باشند، باید به طور خاص درخواست شیشه بدون درپوش ایمنی دهند. برای باز کردن یک ظرف با درپوش ایمنی کودک، مشتری باید در حین چرخاندن یا ترازکردن شیارها برای باز کردن درب، آن را گرفته و فشار دهد. کودکان زیر ۵ سال که در معرض بالاترین خطر آسیب ناشی از این محصولات قرار دارند، نباید قادر به خواندن دستورالعملهای باز کردن ظرف باشند که به طور بالقوه میتواند جان آنها را نجات دهد.
آیا فناوریهای سیلینگ سازگار با محیطزیست وجود دارد؟
بسیاری از فناوریهای سیلینگ موجود امروزه از مواد سازگار با محیطزیست برای کمک به شرکتها در ایجاد بستهبندیهای پایدار استفاده میکنند. درزگیری حرارتی و فراصوت تقریباً به طور کامل سازگار با محیطزیست هستند؛ زیرا به چسبهای شیمیایی نیازی ندارند. هنگامی که این فناوریها با فیلمهای زیستی و بطریهای پلاستیکی یا شیشهای قابلبازیافت ترکیب شوند، کل فرایند میتواند کاملاً دوستدار محیطزیست باشد. تولیدکنندگان و مهندسان همچنین در حال آزمایش چسبهای سازگارتر با محیطزیست هستند. استفاده از چسبهای طبیعی مانند نشاستههای گیاهی یا موم زنبورعسل راه دیگری برای بهبود فناوری درزگیری و سازگارتر کردن بستهبندی با محیطزیست است.
انتخاب فناوری سیلینگ مناسب
انتخاب فناوری سیلینگ مناسب، گامی کلیدی در تضمین ایمنی و کیفیت محصول شماست. این فرایند با درک محصول، مشتریان و هرگونه ریسک یا مقررات مرتبط آغاز میشود.
اگر محصول شما نیاز به محافظت در برابر آلودگی دارد، به یک درزگیر کاملاً هواگیر و ضد دستکاری نیاز خواهید داشت. برای محصولات مایع یا محصولاتی که خطری برای محیطزیست ایجاد میکنند، درزگیرهای ضد آب ضروری هستند. در مواردی که جلوگیری از دسترسی کودکان خردسال به محصول ضروری است، داشتن درپوش ایمنی کودک الزامی است. بااینحال، اگر فقط به بستن ظرف خود و جلوگیری از نشتی نیاز دارید، یک درزگیر ساده ممکن است کافی باشد.